Här är SJ:s löfte till tågresenärer i norr

Rena toaletter, färre förseningar.
Det står högt upp på SJ:s att-göra-lista, när nattågstrafiken till Norrland tas över natten mot söndag.
– Vi har varit med när alla vagnar besiktades och hittade brister som går att åtgärda, säger affärschef Jan Kyrk.

Natten mot söndag tar SJ över tågtrafiken mellan Stockholm och Narvik. Nu utlovas bot och bättring. "Det ska bli rent och snyggt på tågen. Vi kommer att påbörja storstädning i våra vagnar från första veckan", utlovar affärschef Jan Kyrk.

Natten mot söndag tar SJ över tågtrafiken mellan Stockholm och Narvik. Nu utlovas bot och bättring. "Det ska bli rent och snyggt på tågen. Vi kommer att påbörja storstädning i våra vagnar från första veckan", utlovar affärschef Jan Kyrk.

Foto: SJ

Luleå2024-12-11 05:00

Nyheten i korthet

  • SJ tar över nattågstrafiken till Norrland från Vy Tåg, med löfte om renare toaletter och färre förseningar. Övertagandet sker den 15 december 2024.
  • Trafikverket står för eventuella förluster och SJ kommer att sköta trafiken på löpande räkning. Alla anställda erbjuds att stanna kvar och stationeras i Gävle, Umeå och Luleå.
  • Trots övertagandet kommer det inte att bli fler avgångar, men det kan bli tal om fler lok för att förbättra punktligheten. Fram till mars 2025 har SJ sålt 55 000 biljetter, vilket är mer än förväntat.

Det var i juli 2024 som nyheten kablades ut. Bakgrunden var att Vy Tåg, dotterbolag till den norska statliga Vygruppen, ville omförhandla eller lämna ifrån sig uppdraget för sträckan Stockholm - Narvik. 

Vy Tåg tog över tågtrafiken till och från övre Norrland i december 2020. Avtalet sträckte sig över fyra år, men operatören förlorade stora belopp när resandet minskade drastiskt under Coronapandemin.

I april 2024 tog Trafikverket kontakt med SJ och erbjöd en direktupphandling. 

– Vårt etableringsarbete för en ny sträcka pågår i vanliga fall under ett år. I det här fallet har vi klarat det på fyra månader, berättar Jan Kyrk.

Det nya avtalet innebär att SJ tar över trafiken den 15 december. Överenskommelsen sträcker sig över ett år med en option på ytterligare tolv månader. SJ sköter trafiken på löpande räkning, vilket innebär att Trafikverket står för eventuella förluster.

Sträckan trafikeras med 12 lok och 75 vagnar som ägs av Trafikverket. Under hösten har samtliga fordon besiktigats. 

– Trafikverket sköter besiktningen, men i det här fallet har SJ varit med vid samtliga genomgångar. Vi ville se med egna ögon hur standarden ser ut. De flesta vagnarna är slitna och har småskavanker, men vi tar oss inte an det här projektet bara för att bedriva tågtrafik utan också för att se till att en del saker förbättras. Det gäller bland annat toaletter och luftkonditionering. Det kommer att bli storstädning och vi räknar med att hinna med fem-sex vagnar per vecka, utlovar Jan Kyrk.

SJ har erbjudit att ta över all personal. De stationeras i Gävle, Umeå och Luleå som får ett 70-tal anställda.

Övertagandet innebär inte fler avgångar. Det handlar fortfarande om två tåg i vardera riktningen. Däremot kan det bli tal om fler lok.

– En del av Trafikverkets gamla lok verkar lite krassliga. Vi har en ide att trafikera med långa tåg. När nattågen har fler än tolv vagnar planerar vi att sätta in ytterligare ett lok, ett av SJ:s egna. Det ger oss dubbel dragkraft samtidigt som slitaget på loken blir mindre och ger en bättre punktlighet.

SJ:s återkomst ser ut att få en bra start. Som vanligt i juletid är alla tåg mellan Norrbotten och huvudstaden snudd på fullbokade.

– Vi har fram till i mars 2025 sålt 55 000 biljetter och det är fler än vad vi hade räknat med, avslöjar Jan Kyrk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!