Kronans stadsdelscentrum hinner inte bli klart så snabbt, byggandet är inte påbörjat.
Projektledarna Emma Hurtig och Daniel Rova berättar att invånarna får vänta ytterligare något år innan det trekantiga torget och kvarteren runt omkring är färdigställda.
– Att det är klart 2024 är kanske inte fel gissat. Sedan kan vi hoppas att det går snabbare än så, säger Rova.
Förhoppningarna är att området ska bli den naturliga samlingpunkten i framtiden. Ett levande torg.
– Det ska vara hjärtat i området. Förhoppningsvis lyckas vi locka hit några butiker, restauranger, livsmedelsbutik, apotek och frisör. Vi på kommunen har satt det som krav när vi bjöd in till markanvisningen – kring torget ska det finnas lokaler för sådana verksamheter, säger Daniel Rova.
– En livsmedelsbutik med fullt utbud ska in. Det behövs i en sådan här stor stadsdel. Sedan vad alla andra lokaler exakt fylls med kan vi inte styra.
Från centrum är det inte långt till Kulturbyn Kronan på andra sidan rondellen.
– Vi tänker oss att Kulturbyn blir ett komplement till centrum. Ju mer stadsdelen växer, desto viktigare tror vi att Kulturbyn blir. Logementsbyggnaderna har bra lokaler för kulturella verksamheter, näringsliv och småföretagare, säger Rova.
Sedan tidigare har Galären sökt en direktanvisning för kvarteret Raggsockan.
På markplan vill man bygga två–tre butikslokaler, varav en är öronmärkts som livsmedelsbutik. På skissen som Galären skickat in till kommunen ser man Coops logotyp i ett av skyltfönstren. Men att Coop är den tilltänkta hyresgästen är inget som Galären vill bekräfta.
Våningarna ovanför markplan vill Galären bygga trygghetsboende. Huskroppen kan som mest bli fyra–fem våningar hög, vilket är normen för nästan samtliga byggnader i Kronandalen.
– Ger politiken ett godkännande på markanvisningen är tanken att Galären kan börja bygga om drygt ett år och sedan vara färdig om två–tre år, säger Daniel Rova.
Det är bara närliggande kvarteret Eldstaden som fått rätten att bygga högre (tio våningar) med en högsta tillåtna nockhöjd på 38 meter. Vem som ska bygga höghuset är oklart.
– Vi har aktörer som vill bygga på kvarteren Eldstaden och även kvarteret Kojan. Vi kommer inom kort lämna in förvaltningens förslag och sedan är det politikerna som ska ta ett beslut, säger Emma Hurtig.
Kommunstyrelsen har godkänt markanvisningar till Boet Bostad och Nischer Properties som ska bygga flerfamiljsbostäder på kvarteren Filten, Bivacken och Vindskyddet.
På Ullstrumpan ska ett parkeringshus byggas upp. De tre övriga kvarteren Handsken, Kängan och Stöveln är än så länge inte markanvisade.
– Ullstrumpans parkeringshus ska inrymma parkeringsplatser för alla kvarter runt stadsdelscentrumets torg, säger Emma Hurtig.
2030 väntas Kronandalen vara helt färdigbyggd och rymma ungefär 5 000 personer. Hela Kronanområdet, inklusive Lulsundsberget, kommer att rymma cirka 7 000 invånare och 2 500 bostäder. Området blir Luleås nästa mest befolkade stadsdel, bara centrum är större.