Här är planen bakom LLT:s framtidssatsning

Medelåldern är 55 år. Nu genomför Luleå lokaltrafik en kampanj för att rekrytera fler kvinnliga busschaufförer. "Jag är sugen på att testa på något nytt och det var kul att få köra en buss", säger Mikaela Granberg.

Mikaela Granberg från Piteå var en av 24 tjejer som dök upp till Luleå lokaltrafiks tjejträff. Det kommunala bussbolaget siktar på att bli mer jämställt och vill öka antalet kvinnliga busschaufförer.

Mikaela Granberg från Piteå var en av 24 tjejer som dök upp till Luleå lokaltrafiks tjejträff. Det kommunala bussbolaget siktar på att bli mer jämställt och vill öka antalet kvinnliga busschaufförer.

Foto: Mikael Leijon

Luleå2024-09-15 11:00

Nyheten i korthet

  • Luleå lokaltrafik (LLT) lanserar en kampanj för att rekrytera fler kvinnliga busschaufförer, då endast 16,4% av deras chaufförer är kvinnor.
  • Som en del av kampanjen arrangerar LLT tjejträffar där kvinnor får prova på att köra buss och bekanta sig med arbetsplatsen.
  • Kampanjen är ett försök att adressera den höga medelåldern bland LLTs busschaufförer, där 40% av chaufförerna är över 60 år och 15 är över 70.

Kvinnor i bussbranschen är lågt representerade. Det handlar om elva procent, där Luleås kommunala bussbolag ligger över rikssnittet på 16,4 procent.

Nu testar LLT nya vägar för att bli en mer jämställd arbetsplats. I höst har för första gången arrangerats tjejträffar i Luleå, där kvinnor ges möjlighet att bekanta sig med arbetsplatsen och får testa att köra en buss - både i verkligheten eller via en simulator.

24 kvinnor från Norrbotten och Västerbotten kom till den andra träffen. 

– Jag är nöjd med utfallet. Det här kommer vi absolut att göra igen. Det är tusen gånger bättre än att försöka locka personal på en rekryteringsmässa, berättar HR-chef Sirpa Jacobsson.

Det var mamma som låg bakom Mikaela Granbergs anmälan. Anette Glad är Luleås överlägset mest omskrivna busschaufför den 13 december varje år.

– Det har gått sju-åtta år sedan jag fick idén. Det blev en otrolig uppståndelse med en lucia bakom ratten. Numera börjar passagerarna fråga redan under hösten om vilken busslinje som jag kommer att köra på luciadagen. Sånt är bara roligt!

Nu vill gärna LLT:s egen lucia även locka dottern in i företaget. Deltagarna i tjejträffen kan få sin förarutbildning betald om de blir antagen i akademin och accepterar att arbeta minst ett år i företaget.

27-åriga Mikaela Granberg från Piteå har redan hunnit skaffa sig många års yrkeserfarenhet bakom ratten. Hon har nämligen arbetat som både taxichaufför och kört tankbil.

Dessutom har hon fått åka buss ända sedan barnsben ...

– Det hände flera gånger att det kom fram oroliga passagerare fram till förarhytten för att berätta att någon verkar ha glömt ett litet barn i baksätet. Jag kunde direkt lugna oron. "Det är ingen fara, det är mitt barn", berättar Anette Glad och brister ut i skratt.

Det slutgiltiga beslutet är inte fattat än. Just nu upptar den fem månader gamla dottern Jolene större delen av Mikaela Granbergs tid.

Men hon hyllar initiativet bakom tjejträffar.

– Det kändes roligt att få kravlöst prova på att köra en buss. Det är inte säkert att jag hade börjat fundera i de här banorna annars. Eftersom jag är van att köra lastbil ser jag ingen större skillnad. Det är kanske till och med lite lättare att slippa hålla koll på ett släp. Egentligen hade jag ingen tanke på att byta jobb, men det här ligger ett bit framåt i tiden. Jag har tid att fundera. Lite sugen är jag nog allt att bli busschaufför ...

Det finns ett ytterligare skäl till Luleå lokaltrafiks ovanliga initiativ. Medelåldern bland Luleås 165 busschaufförer är oroande hög. Hela 66 förare har redan hunnit fylla 60 år, vilket motsvarar 40 procent av arbetsstyrkan.

15 chaufförer är, enligt företagets egen statistik, äldre än 70 år där den allra äldsta bussföraren är en kvinna på 79 år.

– För första gången sedan pandemin 2020 ser vi ut att ha utrymme till att nyanställa. Vi ser framför oss stora pensionsavgångar de närmaste åren och är angelägen om att öppna upp företaget mot andra kulturer och särskilt kvinnor, förklarar HR-chefen Sirpa Jacobsson.

Varför är ni angelägna om att rekrytera kvinnliga busschaufförer?

– Forskning visar att det blir färre skador med en kvinna bakom ratten. Dessutom ser vi att de flesta av våra kunder är kvinnor, därför känns det också naturligt att vi även ska ha en kvinna bakom ratten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!