Under 2015 försökte arkitekten Hans Walloschke få kommunen intresserad av att skapa en ny småbåtshamn i centrala Luleå. Walloschke föreslog flytbryggor skyddade av flytande vågbrytare i betong i östra ändan av Djupkajen vid Tuttifrutti-husen i Södra hamn.
Hamnen skulle rymma cirka 150 båtplatser men även ett hopptorn, en bastu samt en liten linfärja. Men kommunen sade nej: det är för ont om parkering
– Jag hade ju skissat för handikapparkeringar samt en cykelparkering. Men kommunen dissade min idé, trots att de vill göra Luleå till Sveriges bästa cykelstad, säger Hans Walloschke.
Men skam den som ger sig – nu återkommer Walloschke med ett modifierat förslag. Han vill se en flytande pråmanläggning med ett kallbadhus, restaurang, bastu, kiosk och med hopptornet i behåll.
Idéer och inspiration har han funnit från liknande anläggningar på annat håll i världen.
– Jag är nästan glad över att jag fick avslag. Det här med pråmen är ju mycket mer intressant, säger Hans Walloschke.
Han har varit inblandad i planerna på ett kallbadhus på Gültzauudden, planer som aldrig blev förverkligade. I södra hamn finns en bra genomströmning av vatten för ett kallbadhus menar Walloschke. Han påpekar dock att djupet utanför kajen gör det nödvändigt med ett säkerhetsnät under bassängen.
Hans Walloschke delar i dag sin tid mellan Luleå universitet och arkitektbyrån MAF.
– Vi kommer i höst att låta våra studenter rita och ta fram olika förslag på hur detta kan utformas. jag tänker mig 10-12 olika förslag, säger han.
Den vattenyta han tittar har tidigare rymt både båtplatser och en tankstation för motorbåtar och skotrar.
– Därför är själva småbåtshamnen billig att återskapa. Hela anläggningen skulle ge området en härlig silhuett och ge liv åt hela stråket längs Södra hamn, säger Walloschke.
Han hoppas att kommunen är mer positiv till det nya förslaget. I dag talar han om 200 nya båtplatser.
– Det behövs båtplatser och det behövs konkurrens. Jag har själv min segelbåt hos Granec och betalar 7 000 kronor för allt. Det här skulle bli väsentligt billigare, säger Walloschke.
Oavsett vad kommunen säger så kommer han att dra igång ett forskningsprojekt om flytande anläggningar i is. Det gäller att hitta konstruktioner som håller dem vågrätta trots påverkan av isens tryck.
– Det finns intresse för sådan forskning här. Det är ett holländskt företag från Rotterdam vill göra detta, säger
Lenita Ericson (S) är ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
– Det är klart att vi ska titta på det här med nya ögon. Det är ju ett nytt förslag så vi kan ju inte bara avfärda det, säger hon.
Ericson vill inte föregå den granskning som ska göras av kommunen.
– Nej, det vore alldeles för tidigt att säga något. Men det är fantastiskt roligt när vi får in idéer och visioner från Luleåborna. Vi behöver kreativa förslag, jag blir glad när de kommer in, säger hon.
Kuriren rekommenderar populära artiklar från den här veckan:
Kuriren listar: 11 produkter som du alltid kommer hem med från Ikea
GB plockar bort åtta glassar i sommar – drabbas du?
... och här är sommarens glassnyheter från GB!
Calle Jonsson jagas av polisen – är spårlöst försvunnen
Svarta listan: Råd & Rön varnar för norrbottniska företag
Lika som bär: Se idrottsstjärnornas dubbelgångare
Luleåmäklare varnas – efter anmälan från spekulant
Öppet brev: Sjuksköterskor kräver bättre lön
Kuriren avslöjar: Sprickan i Luleå Hockey – därför lämnar Fagervall
Bilen vandaliserad: "Pojkstreck"
Tre av familjens fyra barn har skadat sig i slalombackens lift