Bakom beräkningen står Swedish Lapland som utgått från 28 inställda flygplan under tiden december-mars. Utfallet bygger på en 60-procentig beläggning av de 180 sätena i varje plan som skulle ha lyft två gånger i veckan i båda riktningarna.
– Vi har räknat att de engelska gästerna stannar tre nätter i Norrbotten. En genomsnittlig besökare spenderar 2 250 brittiska pund per person och resa. Tio procent går till flygbolaget och resten till lokala entreprenörer. Jag blev själv förvånad när vi summerade, förklarar Cecilia Petzäll, travel trade manager på Swedish Lapland.
Kalkylen visar att regionen går miste om 63,5 miljoner kronor.
Det finns brittiska turister som valt att fullfölja vintersemestern i norra Sverige trots de inställda planen, men det kompenseras enligt Cecilia Petzäll av att beläggningen är lågt beräknad.
I tio år har Swedish Lapland arbetar för att få tillstånd ett direktflyg till Storbritannien. När biljetterna började säljas tidigt i år var det ett resultat av utdragna förhandlingar, där tre brittiska turoperatörer och flygbolaget gått med att på att dela på förlusten om linjen inte skulle bära sina kostnader.
Nu är starten uppskjuten ett år. Tror du att flyget blir av?
– Jag är säker på att den kommer i gång. SAS beslut är baserat på de brittiska restriktionerna. Det finns ett stort intresse, men pandemin gör att det kan dröja, svarar Cecilia Petzäll.