Karma lanserades under 2016 och låter restauranger, caféer och matbutiker sälja överbliven mat till privatpersoner via en app för att på så vis minska matsvinnet. Mattis Larsson är Chief technology officer på techbolaget Karma och berättar om ideén.
– Det är en väldigt enkel idé egentligen och det ser vi som en fördel. När jag förklarar att Karma "räddar mat" så kan man oftast relatera på ett känslomässigt plan till det. Alla har någon gång mått dåligt när de kastar mat.
Mattis Larsson kommer från Luleå och startade sitt första bolag 2001. År 2007 flyttade han till Stockholm och började arbeta inom startups. I Stockholm träffade han de andra medgrundarna av Karma och de byggde tillsammans upp företaget till vad det är i dag med 55 anställda. Men till en början hade de svårt att övertyga marknaden om att deras idé var genomförbar.
– Det var inte helt okej att prata om matsvinn när vi började. Det har blivit bättre med tiden, speciellt i Sverige, och jag tror att Karma har varit en del i att hjälpa dialogen. Dessutom är vi en hyperlokal produkt, vi måste se till att det finns användare som vill köpa mat på samma plats där maten finns tillgänglig. Att hålla den balansen är ibland väldigt svårt.
I dag är många företag intresserade av att ansluta sig till Karma och de har cirka 2000 återförsäljare, och 500 000 köpare i appen.
– Det har blivit bra PR för företag att faktiskt erkänna att man har svinn men att man också gör något åt det. Nu när vi tittar på andra marknader, då är det lite som att börja om på ruta ett. “Nej, vi har inget matsvinn” säger de och efter en tid så är det istället “om vi hade haft matsvinn, vad kan vi göra då?”.
Karma-appen finns idag etablerad i Sverige, London och Paris med de flesta anställda i Stockholm.
– Vårt fokus just nu ligger på att förbättra vår tjänst samt vidare expansion. Varje ny marknad kommer med nya utmaningar. Det är inte säkert att vad som fungerade i Sverige fungerar på exakt samma sätt i nästa marknad.
Vad har varit ert framgångsrecept?– Vårt team. Vi har ett enormt passionerat och kompetent team som andas Karma och vad vi vill
åstadkomma. Det har varit många långa dagar men alla gör det med ett leende. När det är tufft är det viktigt att man som team jobbar mot samma sak.
Nu arbetar de vidare med utvecklingen av Karma och hur de kan göra det ännu lättare för företag att använda tjänsten, och för köpare att hitta något att rädda i deras smak.
– Vi ser att vi kan göra så mycket mer för att se till att all mat som produceras kommer till användning. Vi har stora planer!