Stort intresse för studentbostad – inredd med återbruk

Långsiktighet och hållbarhet var ledordet när Lulebo och Lumire tillsammans inredde en nyrenoverad studentbostad med återbruk. Så fort lägenheten lades ut på hemsidan under måndagen rasslade intresseanmälningarna in.

Studentlägenheten på Vänortsvägen har inretts med återbruk och ligger nu ute för intresseanmälan.

Studentlägenheten på Vänortsvägen har inretts med återbruk och ligger nu ute för intresseanmälan.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik/frilans

Luleå2022-08-16 05:00

Knappt hann Lulebos sista studentlägenhet läggas ut på hemsidan förrän intresseanmälningarna strömmade in. Den som får kontrakt på lägenheten får ett hem med extra allt, där det mesta kommer från Risslans återvinningscentral.

– Efter att Vänortsvägen 9 totalrenoverats, och alla lägenheter utrustats med eget kök, höll vi på en lägenhet. Vi ville förverkliga en gammal idé om att inreda bostaden med återbruk, säger Eva Holmberg, marknads- och kommunikationschef hos Lulebo.

Tillsammans med Jenny Widmark, hållbarhets- och kommunikationschef hos Lumire sattes planerna i verket. En tom lägenhet skulle fyllas med allt som ska finnas i varje studentbostad: säng, köksbord och skrivbord. Till skillnad från de andra bostäderna, som alla har exakt samma inredning, fick denna lägenhet en helt egen look.

– Vi utgick från den väggfasta björkhyllan, som redan fanns i bostaden. Det skulle bli fel att bryta av med exempelvis teak, så vi satsade på en neutral färgskala, säger Jenny Widmark, som tillsammans med medarbetare på återbruket handplockat möbler och inredningsdetaljer från Risslans återvinningscentral.

Där finns massor att välja på. Bara under juni och juli vägde man in 60 ton prylar och kläder, exklusive möbler. Tillsammans har man hållit ögonen på vilka möbler och prylar som kan passa i en studentbostad. Det skulle vara både snyggt och funktionellt – som stapelbara köksstolar.

Jenny Widmark säger att Lumire och Lulebo tillsammans vill sätta fokus på återbruk, visa att det för en billig slant går att inreda ett helt hem.

– Jag tycker att gamla saker har en historia och en själ. Gammalt behöver inte betyda loppätet. Vi hoppas att fler blir medvetna om hur mycket man kan göra med andrahandssaker.

Dammsugare, strykbräda, inredningsdetaljer, gardiner, lampor, köksgeråd och fina, gamla bestick – den som flyttar in i återbrukslägenheten får en rejäl extrabonus i saker som normalt inte ingår i en studentbostad.

– Prylarna blir lägenhetsinnehavarens. Vill hen ta med sig dem vid flytt så är det ok, säger Eva Holmberg.

Det enda som är helt nytt i lägenheten är sängen och en fåtölj. 

Lulebo är inte främmande för att inreda fler bostäder med återbruk. Kanske kan evakueringslägenheter som hyrs ut via korttidskontrakt stå näst på tur.

Fakta

Lulebos sista studentbostad lades ut på hemsidan för intresseanmälan måndagen den 15 augusti. Svarstiden löper ut på onsdag kväll. Redan efter några timmar hade 50 personer anmält intresse för den 25 kvadrat stor bostaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!