Här är Luleås nya stadsodling

Nu går det att odla i centrum. På söndagen invigdes nämligen Luleås nya ekostadsodling i strålande solsken ute på Oscarsvarv.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2014-05-18 15:22

Odlingen går under namnet Urban och är resultatet av ett kommunalt ungdomsprojekt som är tänkt ska bli en mötesplats där de som bor i centrum ska kunna odla tillsammans. Och det var en hel del Luleåbor som stannade till för att spana in odlingen.

– Det är så himla roligt att så många har kommit hit. Jag fyller år på tisdag så det här var den bästa födelsedagspresenten man kan få, säger Emmy Strandell, en av projektmedarbetarna.

Redan för fyra år sedan skickades ett medborgarförslag in till kommunen om att starta en odling i stadsmiljö i Luleå och för fem månader sedan startades en studiecirkel med personer som bodde centralt men som inte hade någonstans att odla som arbetat med projektet.

– Vi är många som bor i lägenheter och inte har tillgång till egen mark. Man har kanske inte tid eller pengar att skaffa sig en kolonilott eller så och då kan det här vara en bra lösning.

Luleå kommun har bidragit med mark, jord och gödsel samt en del av odlingslådorna. Sen har företag och privatpersoner sponsrat med pengar och material.

– Vi tyckte att det kunde vara en bra satsning för kommunen att få vara med i just det här arrangemanget. Dels har intresset för stadsnära odling ökat över hela världen. Lite i det tänket har det också vävts in i stadens översiktsplan, säger Malin Jansson, landskapsarkitekt på park och natur.

Odlingen ses som ett pilotprojekt av kommunen och om det faller väl ut kan det bli frågan om fler odlingar och växtligheter i innerstaden.

– Det är något vi kommer se över framöver och vad det finns för möjligheter att väva in det i stadsmiljön, säger Malin Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om