Historien om Erling Johanssons konstverk tog sin början redan 2016 när det var aktuellt med en annan utsmyckning vid ett av Galärens projekt. Då var inte det nu aktuella konstverket rätt men när planerna för Galärens nya satsning i kvarteret Hägern på Oscarsvarv drogs upp passade den perfekt.
Punkthuset är högt – och det är det nya konstverket också. Närmare bestämt tio meter.
Erling Johansson är en av Norrbottens, och faktiskt Sveriges, mest erkända konstnärer. Förutom de otaliga färgglada porträtt han målat genom åren har han även gjort ett stort antal utsmyckningar, bland annat den fasadutsmyckning som klättrar uppför Norrbottensteaterns fram- och baksida.
Under torsdagen berättade Galären mer om konstverket samt den fasadutsmyckning som också finns på Coops vägg, ett stort grafiskt tryck av Gunvor Ekström som visar Varvets historia.
Erling Johanssons skapelse står i korsningen Residensgatan/Västra Varvsgatan. I tisdags monterades det på plats.
Det färgstarka ljuset klättrar långsamt uppåt.
– Vi är jättenöjda. I verkligheten blev det faktiskt ännu bättre än vad jag trodde att det skulle bli, säger Marie Karlsson Tåhlin som ansvarar för Galärens konstprojekt.
– Vi har redan fått många jätteglada hejarop från folk som stannat och tittat.
Konstverket har kostat cirka två miljoner kronor och processen har varit annorlunda. Vanligtvis är det konstnären själv som står för tillverkandet men här har Galären köpt skiss, idé och vision av Erling Johansson. Det har blivit några besök hemma hos konstnären i Stockholm men själva tillverkningen har skett i Luleå.
Coronaviruset har försenat projektet men det har också krävts mycket arbete för att få till den avancerade tekniken bakom ljuset.
– Det har varit en häftig resa men den har lett oss fram till där vi är nu, säger Tobias Johansson som hållit i den tekniska biten.
Invändigt finns 150 meter ledlist med en ledpixelteknik som även finns i tv-skärmar. Det betyder att, om så önskas, konstverket kan programmeras om och se helt annorlunda ut i exempelvis färg.
– Vi kan få den att göra vad som helst, konstaterar Tobias Johansson.
Nu är inte det aktuellt, Erling Johanssons fastslagna färgbild är den som gäller. I coronavirusets tid behöver vi liva upp tillvaron och offentlig konst spelar en roll.
– Vi tänker oss att vi tänder ett ljus för Luleåborna i den här tiden, säger Marie Karlsson Tåhlin.