På tisdagen ägde en certifieringsceremoni rum på Bergsprängarens förskola i Luleå. Barn och pedagoger samlades på den soliga skolgården, där de tillsammans firade att de är den första kommunala förskolan i norra Sverige som blivit godkända att utföra äventyrspedagogik.
– Det har varit fantastiskt roligt att visa att man kan göra det här även som en kommunal förskola, vi har använt kompetensutvecklingsmöjligheterna till att utbilda pedagogerna, säger Catarina Ek, rektor på Bergsprängarens förskola.
För att en förskola ska få certifieras som äventyrspedagogikförskola krävs det att minst 50 procent av de anställda är utbildade äventyrspedagoger.
– Vi har 8 av 9 som är utbildade.
På plats fanns även Sven-Gunnar Furmark, äventyrspedagogikens grundare. Den bygger på att ge barn viktig kunskap genom att strukturera inlärningen på ett sätt som skapar hög motivation och är baserad på forskning.
– Det handlar inte bara om att göra spännande saker, utan äventyrspedagogiken är att man lär sig saker på ett spännande och roligt sätt, säger Furmark.
Efter ceremonin fick barn och pedagoger följa med sagoekorren "Ekke" till Sagoskogen för att utföra dagens uppdrag. Temat var matematik och samarbetsövningar, men äventyrspedagogiken kan användas som metod för alla ämnen i läroplanen.
– Det finns oändliga möjligheter att jobba med äventyrspedagogik som vi då ser som en metod för att jobba vidare med det vi väljer som projekt eller temainriktat arbetssätt, säger Ek.