Mätningen genomfördes på Sandviksgatan, där Luleå kommun har placerat sin mätutrustning som förutom luftpartiklar också mäter halterna av kvävedioxid i luften.
Resultatet för PM10-partiklar uppmättes till 162 mikrogram per kubikmeter luft, vilket med råge överträffar förra årets högsta notering på 118,6.
– Det är högt, men det är viktigt att komma ihåg att resultatet uppmättes under ett enstaka dygn. De höga värdena är delvis väderberoende. Om det till exempel blåser mycket och det samtidigt är torrt på vägarna, då kan man med blotta ögat se hur det virvlar dammpartiklar i luften under den här tiden på året, förklarar Amera Ulakovic, miljöingenjör på Luleå kommun.
Gränsvärdet för svenska miljökvalitetsnormer för utomhusluft som ligger på 50 mikrogram per kubikmeter luft. I Luleå överskreds gränsvärdet 14 gånger under 2017.
Enligt ett EU-direktiv får gränsvärdet överstigas maximalt 35 gånger under ett år innan kommunerna måste vidta förebyggande åtgärder.
– Om man är astmatiker kan det vara klokt att undvika de hårdast trafikerade vägarna under april och maj. Det handlar om en kort period när halterna av luftpartiklar är höga i Luleå. Det sker alltid under våren när bilisterna fortfarande kör med vinterdäck och innan gatorna hunnits sopats fria på sand och grus, råder Amera Ulakovic.
Luleå kommun genomför också dagliga mätningar av kvävedioxid, svaveldioxid och ozon som redovisas till Naturvårdsverket en gång om året. De övriga mätningarna visar ingen större avvikelse jämfört med tidigare år.