Enligt en undersökning slänger de svenska hushållen 97 kilo mat per person – varje år. Nu har Willys fastslagit att matsvinnet ska halveras till år 2025, både genom att hantera butikernas eget svinn och på olika sätt hjälpa kunderna att göra detsamma.
På Willys på Storheden i Luleå har arbetet redan påbörjats. Butiken ger exempelvis överbliven mat till lokala välgörenhetsorganisationer, säljer öl gjord på gammalt bröd och säljer ut lådor med mat som snart passerar bäst före-datum. Brödsvinnet har redan minskat med 16 procent, uppger butiken.
– Ju bättre kunskap vi har kring vad exakt det är som slängs, desto större chans att vi lägger fokus på rätt saker. Ta bröd till exempel, att till exempel på ett systematiskt sätt prissänka bröd med kort datum kunde vi minska butikens brödsvinn med 16 procent förra året. Små grepp som gjorde enorm skillnad. Nu ska vi fortsätta hitta kreativa lösningar för att minska både vårt eget och våra kunders matsvinn, säger Daniel Lövgren, butikschef på Willys Luleå Storheden.