Runtom över hela världen finns det platser för vilsna jämtar att vända sig. Befrielserörelsen Republiken Jämtland, som den hemkära föreningen heter, har spritt ut totalt 19 officiella "konsulat" i bland annat Brasilien, Kanada, Västafrika och Australien. Befrielserörelsen syftar inte till att på allvar förverkliga för en jämtländsk självständighet. Poängen är i stället att sprida ordet om den jämtländska kulturen och bevarandet av folkmålen jämtska och härjedalska. "Utbrytarrepubliken" har även en president – vissångaren Ewert Ljusberg.
Det finns bara tre jämtländska konsulat i Sverige. Det senaste etablerades i Luleå 2014 under relativt ouppmärksammade former. Det är också Jämtlands nordligaste utpost.
Men det gäller att vara uppmärksam. Många Luleåbor har varit inne på "ambassaden" utan att veta om det. En diskret plakett på Storgatan avslöjar att det är Hotell Savoy som är jämtländskt territorium i Luleå.
– Det är en rolig grej. Det känns jättebra att vi har fått den. Umeå har ju en också, men Luleå ligger ju längre upp, säger Erika Stugård, hotellchef.
På skylten, som hänger "jämte" ingången, står det: "Vi finns till hands för vilsna jämtar".
– De som kommer hit och är från Jämtland vet att det är en rolig grej. Men det är klart att det blir lite speciellt. De ser att vi kommer från Jämtland och det finns alltid något att prata om.
Det är ingen slump att just Savoy fick den officiella skylten. Ägarna till hotellet är från Östersund och hotellet drivs till stor del av utflyttade jämtar. Erika Stugård flyttade själv till Luleå från Östersund för drygt två år sedan.
– Vi kanske är tio personer här från Östersund, säger Erika Stugård.
Finns det några Luleåbor här?– Jo det gör det. Det är ungefär hälften - hälften.
Många Luleåbor och gäster har reagerat på den något oväntade skylten genom åren.
– Vi har fått många reaktioner. Det har bara varit positivt egentligen förutom en person som tog det lite mer allvarligt. Men annars har det bara vara positivt. Folk har tyckt att det här är en rolig grej och frågat lite om varför vi har skylten.
Inne på hotellet kan jämtar få hjälp att ta sig an den främmande staden. Som jämtlänning i exil kan Erika Stugård sakna närheten till fjällen och skidåkningen. Men hon föredrar Luleå som stad och uppskattar närheten havet med isbanan och skärgården. Luleå har nu blivit hennes stad.
– Alla är väldigt vänliga och öppna. Det är inte alls svårt att komma in som ny i Luleå och att hitta nya umgängeskretsar.
Saknar du Jämtland?– Inte att bo där. Men jag kan sakna människorna.