Här är höstens hetaste trend – mormorsblommorna

Inred med växter och bjud in mormorsblommorna och de vilda buketterna. Den nya blomstertrenden ger liv åt inredningen och genomsyras av hållbarhet.

Det stora palettbladet var bara en liten stickling förra sommaren.

Det stora palettbladet var bara en liten stickling förra sommaren.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik

Luleå2020-09-12 16:50

Exotiska trender har bytts mot mormorsblommor och växter med affektionsvärde. Strama buketter har ersatts av spretiga former och det närodlade och hållbara står i fokus.

undefined
Erica blandar material från skogen med de odlade blommorna. Resultatet blir en spännande och spretig mix, långt ifrån gamla tiders strama buketter.

Erica Rosendahl, 38, är floristen och trädgårdsmästaren som lever som hon lär. Hon odlar sina egna sommarblommor och binder busiga buketter, både till sig själv och till kunderna. Hon är Luleåbon som efter 15 år återvänt från storstan. Tillsammans med man och barn har hon bosatt sig i Måttsund, med skogen i ryggen och gott om plats för odling på den 4000 kvadrat stora tomten.

Här är rabatterna fyllda av prunkande sommarblommor i många former och färger. Men när Erica binder sin bukett slår hon också en lov bakom husknuten.

– Jag mixar in material från skogen. Det som gäller nu är spretiga, busiga buketter och det skapar man lätt själv genom att blanda köpta blommor med inslag från naturen, eller den egna trädgården.

undefined
Charmig, spretig, färggrann. Buketten prickar alla rätt på trendmätaren. Den ligger dessutom helt rätt i tiden vad gäller hållbarhetstänkande. Lokalt odlade blommor, som drivits upp på ett miljövänligt sätt, mixas med naturens eget material. Flera av växterna kan återanvändas som torkade – i nya buketter.

Erica tipsar om kvistar från hallonbusken eller inslag av prydnadsgräs för att få den där lite vilda looken. Använd växter med karaktär!

– Ett annat tips är att binda buketten som ett proffs, det vill säga i spiralteknik, då får du in luft och liv i buketten och blommorna vinklas ut.

Erica håller kurser i allt ifrån att odla sina egna snittblommor till att mata sin jord, med fokus på bokashi - ett smart sätt att återvinna matavfall och omvandla det till jord och gödning helt utan kemikalier.

Det är inte bara trädgården som prunkar hemma hos Erica. I hemmet präglas inredningen också av växter.

– Den här fick jag som liten stickling av en kompis förra sommaren, säger Erica och håller upp ett jättelikt exemplar av ett palettblad.

undefined
Det stora palettbladet var bara en liten stickling förra sommaren.

Hon tipsar om att palettblad som står i direkt sol får skarpa, fina färger.

– Det som trendar just nu är att ta sticklingar av varandra. Vi vill ha växter med affektionsvärde. Därför är många mormorsblommor populära. Det vill säga växter som vi minns från vår barndom, som mormors penningträd. Begonian är ett annat exempel. Den finns i många varianter, exempelvis Oldemor som man vill ha för de vackra bladens skull.

undefined
Det finns många sorters begonia. Den här heter Oldemor och är känd för sina vackra blad. Växten trivs i halvskuggigt läge och med fuktig jord.

Några av Ericas personliga växtfavoriter är den yviga fjädersparrisen och blomsterlönnen, som har vackra blad och fina blommor. 

– 2020 ska växterna ha karaktär, vara lite knotiga och växa olika. Charmen sitter i det operfekta som ger personlighet och ett levande intryck.

undefined
Den yviga fjädersparrisen – med elefantörat som kompis - trivs i norrfönster, eller lite längre in i ett ljust rum.
undefined
Blomsterlönnen har ett spretigt växtsätt och vackra blad. Den vill stå i ett ljust rum, skyddad från stekande södersol och vill ha jämn vattning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!