Den är gjord i trä och ser inte målad ut, mer grå som att den behandlats med järnvitriol. Tanken är att pensionärerna i huset ska ha någonstans att grilla, men just nu är dörren låst och snön tjock på taket av tjärpapp.
Det är svårt att säga hur grillkåtan skulle vara annorlunda mot hur de brukar se ut, men en sak kan man konstatera. Snittpriset per grillafton blev avsevärt högre än man räknat med.
Grillkåtan gick loss på 75 000 kronor och med markarbeten inräknade skulle totalkostnaden för projektet på Punktvägen inte bli mer än 200 000 kronor. Men när priset granskades närmare visade det sig att man var uppe i en halv miljon.
Det upptäcktes dock inte av en slump.
Lulebos vd Erik Öhrling berättar att det började med att en entreprenör en dag hörde av sig och frågade om de fått två Weber-grillar. De kostade 15 000 kronor styck och med tillbehör och moms var fakturan på nästan 50 000 kronor. Skulle tanterna och farbröderna på trygghetsboendet grilla med dem?
– Det var jättekonstigt, varför skulle det vara två gasolgrillar när det finns en grillkåta, säger Erik Öhrling om det som blev början på att härvan nystades upp.
Det visade sig att grillkåteprojektet innehöll 18 fakturor istället för en. De två Weber-grillarna fanns det inte ett spår av bland pappren, men de skulle ha blivit levererade. Samtidigt såg grillkåtan ut att, enligt fakturorna, ha målats – två gånger – för närmare 50 000 kronor per gång.
Slutligen lämnade Lulebo över 179 misstänkta fakturor över till polisen. Det rör sig om köp av allt möjligt från olika handverktyg och pannlampor för 3 000 kronor styck till bastuaggregat och ett markisoleringsarbete för 700 000 kronor – som man inte funnit några spår av.
– Vi for ut och tittade men det finns ingen markisolering. Det är asfalterat några kvadratmeter kanske, men enligt vår bedömning är det stora jobbet inte gjort, säger Erik Öhrling.
Har ni grävt och kollat?
– Ja, absolut.
Totalt saknades 21 miljoner kronor från Lulebos kassa, varav de fått tillbaka ungefär 8 miljoner. Åklagaren valde att åtala för de 120 brott som anses ha högst bevisvärde och det handlar om totalt drygt 13 miljoner.
– Först och främst får vi se hur det går och utifrån det får vi värdera läget. Ser vi att det finns möjligheter att kräva in mer pengar civilrättsligt så kommer vi att göra det, säger Erik Öhrling.