Här är Gert Wingårdhs drömprojekt i Luleå

Han gjorde ritningarna när Posten förvandlades till Vetenskapens hus. Nu vill Gert Wingårdh göra ett nytt avtryck i Luleå. Skisserna visar en spektakulär byggnad som ser ut som en upp-och-nedvänd-pyramid. Den är placerad i Luleås södra hamn och omgiven av vatten.

Arkitekten Gert Wingårdh lanserar i dag sitt förslag till en ny science center i Luleå. Det handlar om nya utställningslokaler i närheten av Kuststad i Luleås södra hamn som vänder sig till barn och vuxna. "Jag föreslår att byggnaden tillägnas den gröna omställningen", säger Gert Wingårdh.

Arkitekten Gert Wingårdh lanserar i dag sitt förslag till en ny science center i Luleå. Det handlar om nya utställningslokaler i närheten av Kuststad i Luleås södra hamn som vänder sig till barn och vuxna. "Jag föreslår att byggnaden tillägnas den gröna omställningen", säger Gert Wingårdh.

Foto: Wingårdhs / Skanska

Luleå2022-06-10 19:00

Vi har tidigare berättat om Skanskas samarbete med två av Sveriges mest profilerade arkitekter Gert Wingårdh och Thomas Sandell. De ingår i ett visionärt stadsomvandlingsprojekt där Luleå står i fokus. 

I samarbete med Norrbottens handelskammare, SSAB och Luleå tekniska universitet har Skanska tagit fram en rad visioner på hur stadskärnan skulle kunna förändras.

– Det finns beräkningar som visar att det behövs en inflyttning motsvarande100.000 personer till norra Sverige för att klara av alla stora industriprojekt i den gröna omställningen. Det är en utmaning som måste tas på allvar. Vårt projekt handlar om att skapa nya bostäder och attraktiva livsmiljöer i Luleå, säger Skanskas affärsutvecklingschef Mats Rönnbo. 

Sedan årsskiftet har arbetet fokuserat på att hitta utrymme för att skapa bostäder i centrala lägen, men också att rita sju nya märkesbyggnader i Luleå. Arbetet ska presenteras i Almedalen den femte juli, men i dag kan Norrbottens-Kuriren presentera de första skisserna på Gert Wingårdhs favoritprojekt.

– Jag tänker mig en spännande byggnad som ska symbolisera hela den gröna omställningen som är en viktig del för den framtid som Luleå och Norrland bygger för närvarande. Vi föreslår att byggnaden ska placeras bortanför Kuststad i södra hamn, inte långt ifrån isbrytarna, berättar Gert Wingårdh.

Det är inte första gången som Gert Wingårdh skapar ett science center. Det har han tidigare gjort åt Stockholms stad. Han vann också arkitekttävlingen till Universeum i Göteborg, som han själv betecknar som sitt roligaste uppdrag under karriären.

Frågan är om det kommer att toppas av ett nytt science center i Luleå.

– När vi kom upp till Luleå i början av det här projektet pratade handelskammaren om batteribältet som sträcker från Uleåborg via Luleå och Skellefteå och sedan vidare till Norge. Då kom tanken att jag aldrig har förstått vad elektricitet egentligen är. Det hade varit ruskigt roligt att göra en science center som kan förklara hur elektricitet blir till och hur man gör för att tillverka grönt fossilfritt stål, förklarar Gert Wingårdh.

Visionen är att skapa ett science center som på ett visuellt sätt gör ett så litet miljöavtryck som möjligt. Därför är byggnadens bas liten, bara 20 gånger 20 meter. Där finns hissar, trappor och ett kafé. Sedan blir ytorna allt större för varje våning. På taket placeras ett uterum med en trädgårdsodling och solceller som ska göra huset självförsörjande på el.

Gert Wingårdh vill skapa en symbolbyggnad som placerar Luleå i centrum för den gröna omställningen. Den byggs i trä med vit fasad som placeras i vattnet för att skapa en möjlighet till att speglas åt alla håll.

Har du ritat något liknande förut?

– Nej, byggnaden är enkelt karikerad med penna. Under arbetet har jag och Thomas Sandell försökt att skapa ett antal märkesbyggnader på torg eller öppna platser. I dag är det inte lika naturligt att bygga en ny kyrka eller ett stadshus. Sådana finns redan. En stad av i dag behöver andra symboler. Det som är kul med den här idén att den möter vår uttalade målsättning att få unga pojkar och flickor att intressera sig för naturvetenskap och teknik. Själv älskar jag att gå på sådana här muséer när jag är utomlands.

Det låter som ett slags Teknikens hus som redan finns i Luleå?

– Ja, det skulle kunna bli ett samarbetsprojekt. Jag känner till att ledningen för Teknikens hus velat flytta till större och mer moderna lokaler, men det här arbetet har vi gjort utan några kontakter med Teknikens hus, svarar Gert Wingårdh.

Arkitekternas förslag befinner sig fortfarande i ett tidigt skede. Det finns i dag ingen politisk förankring, finansiering eller ens en huvudman till byggprojekten. Visionerna måste passera flera instanser och myndigheter innan de skulle kunna bli verklighet.

Kommunledningen har fått en presentation av förändringsarbetet. Luleås kommunalråd aktar sig noga från att göra några utfästelser.

– Luleå befinner sig i ett spännande skede när vi behöver bygga spektakulära byggnader när vi ändå ska bygga nytt. Sedan om det är just det här skisserna som ska bli verklighet, det vet jag inte det här läget. Men det känns väldigt inspirerande att ta del av tankarna, säger Carina Sammeli.

Fakta

xxxxx

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!