Det handlar om en kontors- och industribyggnad på Bergnäset. Lokalerna hyrs ut för studentboende. Att man kan hyra ett tiotal kontorsrum här syns på den andrahandsmarknad för bostäder som Studentbostadsservice hanterar.
Den som vill hyra ut kontaktar Studentbostadsservice och bostäderna hamnar på internetsidan för ledigt boende. Kontroll från Studentservice sker inte.
Försvaret stoppar
Det saknas både bygglov och stöd i gällande plan för att anordna bostäder i byggnaden i Bergnäset. Kommunen kände inte till att den blivit studentboende, berättar stadsarkitekt Henrik Sjöberg. Huset hade knappast godkänts som bostad om fastighetsägaren frågat om lov, deklarerar han.
- Nej, det ligger under bullermattan. Försvaret godtar inga nya bostäder där.
Det finns dusch och ytterligare faciliteter. En student som bor här säger sig vara nöjd, men Bergnäset ligger på fel sida av stan.
Byggnaden ägs av ett företag vars företrädare Kuriren inte fått tag på.
"Tiden räcker inte"
Bakom Studentbostadsservice står teknologkåren och Luleå studentkår.
- Andrahandsboenden generellt behövs med tanke på bostadssituationen. Hur det är med det här boendet känner jag inte till. Jag kan hålla med om att det kan behövas en kontroll men tiden räcker inte till, säger Johan Aaro, ordförande i teknologkåren.
Universitetet har inget direkt ansvar för hur det här hanteras, resonerar universitetsrektorn Johan Sterte.
- Det är de som hyr ut.
2009 hade fastigheten annan ägare. Denne ville hyra ut delar av lokalerna till Utslussen vård AB, ett företag från Uppsala som driver behandlingshem. Det blev avslag, trots att Utslussen delvis byggt om lokalerna.
- Vi fick säga nej även om det var med tungt hjärta, säger Henrik Sjöberg.
Kaj Hedstig, ordförande i byggnadsnämnden, håller med.
- Ja, det var synd för det finns ju ett behov av behandlingshem. Men tyvärr, det går inte.
Kommunen kör själv
Fastigheten, där det också varit textilverkstad, städfirma och snickeri, är en del av gamla Bergnässkolan men omfattas inte av försäljningen till Diös fastigheter. Dessa lokaler (studentboendet) såldes tidigare och ingår inte heller i den nya detaljplan som skolområdet fick 2010. Här gäller gamla planen som säger att området är för "allmänt ändamål". Det är samma skrivning som gäller för husen längs Elevhemsgatan intill. Dessa behöll kommunen när skolan såldes, och i de lokalerna finns kommunala gruppboenden. Kommunen har alltså egna bostäder i ett område där andra inte tillåts ha det.
- Ja, men det finns en skillnad. På Elevhemsgatan fanns det redan bostäder innan bullermattan satte stopp, säger Henrik Sjöberg.