Årets populäraste gymnasieutbildningar i Luleå

Ekonomi och teknik är programmen som toppar bland förstahandsvalen till årets gymnasiestart i Luleå. Samtidigt har samhällsprogrammet lägre söktryck än i fjol.

"Vi ligger ju på en ganska hög andel högskoleförberedande utbildningar i Luleå, det har vi gjort länge och det kanske beror på att vi är en universitetsstad. Men vi skulle önska att vi kunde ha lite större yrkesprogram och lite fler elever även där", säger Eva Lindbäck.

"Vi ligger ju på en ganska hög andel högskoleförberedande utbildningar i Luleå, det har vi gjort länge och det kanske beror på att vi är en universitetsstad. Men vi skulle önska att vi kunde ha lite större yrkesprogram och lite fler elever även där", säger Eva Lindbäck.

Foto: Montage

Luleå2022-08-15 05:00

Bland de högskoleförberedande programmen i Gymnasiebyn i Luleå är det i år ekonomiprogrammet som är det populäraste, sett till antalet sökande. I år hade det 206 förstahandsökande, jämfört med i fjol då siffran låg på 141. 

Näst populärast är teknikprogrammet som inför årets terminstart haft 107 förstahandssökande jämfört med fjolårets 80. 

– Det är de två största programmen. Naturvetenskapsprogrammet är också ett ganska stort program. Men om man ser till vilka program som har ökat är det ekonomi och teknik, där man ser en märkbar ökning, säger Eva Lindbäck, gymnasiechef i Luleå kommun. 

Även estetiska programmet, som också är högskoleförberedande, har haft ett högre antal förstahandsökningar än tidigare år.

– Vi har fyra inriktningar hos oss, teater, dans, musik och bild. Vissa år har vi inte kunnat starta alla fyra inriktningar för att vi haft för få sökande, men i år har vi ett stabilt och bra söktryck till alla fyra inriktningar. Det är också någonting som jag tycker är värt att lyfta fram. 

Bland de högskoleförberedande utbildningarna hade samhällsprogrammet lägre söktryck i år. Med en minskning på 45 stycken i antal sökande jämfört med året innan. 

När det gäller de yrkesförberedandeprogrammen toppar det Industritekniska programmet efter att ha haft en dipp året innan. I fjol hade det sju förstahandssökande och i år 27. 

Det har även skett en märkbar ökning sökningar till hotell- och turismprogrammet.

– Vi har i år 23 förstahandssökande och i fjol hade vi 13. Det är väldigt glädjande eftersom vi har en expansiv hotell- och turismbransch i vår region och vi behöver bistå med kompetensförsörjning och se till att utbilda så många vi bara kan.

Vård- och omsorgsprogrammet är ett av programmen som haft lite färre förstahandssökande detta år. Förra året var det 30 sökande och i år 22, men enligt Lindbäck räknar de med att kunna fylla alla 28 platserna. 

– Vi har 24 antagna i nuläget och innan det här har skakat till sig räknar vi med att fylla programmet. Så det är en klass vård- och omsorg. Det är ett litet program som vi skulle vilja öka. För vi vet ju att det är ett enormt behov av den kompetensen.

Hon fortsätter. 

– Om vi hade fler sökande så skulle vi gärna vilja ta emot fler. Men vi kan inte rigga för en för stor organisation så vi står med tomma plaster, det där försöker vi hela tiden balansera. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!