Här är artiklarna som engagerade mest 2020

Det har blivit dags att summera detta händelserika 2020. Vad läste Norrbottens-Kurirens läsare under året? Vi har sammanställt en lista över reportagen som blev mest lästa utöver de stora nyhetshändelserna.

Här är några reportage som engagerade läsarna mest under året. Nybyggare på Dalbo, nya Systembolaget, nytt stall i Alvik och hotelldirektören som lämnade Luleå.

Här är några reportage som engagerade läsarna mest under året. Nybyggare på Dalbo, nya Systembolaget, nytt stall i Alvik och hotelldirektören som lämnade Luleå.

Foto: Montage

Luleå2020-12-28 21:00
undefined
Bostadsrättsföreningen Gersen 2 i Luleå drabbades av vattenskada och behövde rivas.

Avslöjar: Hus i centrala Luleå rivs - förlorar miljoner

Vattenskador är boendes värsta mardröm. Men det finns vattenskador och vattenskador och de som drabbade de 14 bostadsrättsinnehavarna i huset Gersen 2 i Luleå, tar nog priset alla kategorier. De boende miste både sina bostäder och pengar.

Det fanns omfattande fuktskador i husets trästomme. Problemen misstänks ha orsakats från ett läckande tak och felvinklade balkonger som tillät regnvatten att rinna in mot huset. Dessutom påträffades också svamp och mögel och det fanns inget annat alternativ än rivning.

undefined
Kent Östling tillbaka på sitt jobb.

"De sade att jag har tolv timmar kvar att leva"

Kent Östling gick från att vara en stark, 47-årig brandman till att bli halvtidssjukskriven, matt och svag. Orsaken var corona.

Han blev lite av ett ansikte utåt för covid-19, 47-åringen från Luleå som legat nedsövd längst tid av alla drabbade i hela Sverige. Att han efter den tuffa behandlingen varit med i riksteve, radio och lokala mediekanaler är bara på grund av en sak:

– Jag vill skrämma livet ur folk. Det är något fruktansvärt hur lättvindigt vissa tagit på det här, som om de fortfarande än i dag inte tror det är allvar. 

undefined
"Jag kommer inte ge upp". Mamman Veronica Pettersson berättade om sin kamp för sin son.

Veronica förlorade sin dotter - nu kämpar hon för sin son

Veronica Pettersson förlorade dottern Sandra i en överdos för sex år sedan. Nu kämpar hon för att sonen, som brottas med ångest och missbruk, ska få hjälp.

– Första gången polis kom hem till oss var de väldigt pedagogiska och förstod att de måste närma sig honom på ett psykologiskt sätt. Andra gången försökte de skjuta honom.

Veronica Pettersson gav ett skakande vittnesmål om detta, om dottern och om de tre ungdomar på det behandlingshemmet fick sätta livet till sommaren dottern gick bort.

undefined
Coronapandemin blev dödsstöten för bolaget Nöjesgruppen.

Kostade staten miljoner - nu har de köpt krogarna igen

På löningsdagen i mars fick personalen på Allstar och Bar CG, nattklubben Holy cow och Luleå Hockey-restaurangerna veta att bolagen Nöjesgruppen och Arenarestaurangerna försatts i konkurs. Över hundra personer blev utan jobb och ingen fick ut innestående lön.

Företagens vd Henrik Gröntvedt pekade på ett 90-procentigt inkomstfall på grund av coronapandemin.

Någon månad senare berättade vd Henrik Gröntvedt att krogarna köpts tillbaka av ett nytt bolag och skulle öppna igen till hösten. Allstar öppnade igen i september.

undefined
Ina Liljedahl berättade om hur hon byggt upp sitt drömstall. En artikel som blev välläst.

Ina Liljedahl om det nya exklusiva drömstallet i Alvik

– Alla hästtjejer drömmer om ett eget stall. Så länge jag kan minnas har jag tecknat skisser på hur mitt ridhus och hem skulle se ut. Man kan säga att jag har jobbat med det här projektet i många år, där jag försökt att utnyttja varje centimeter maximalt.

Ina Liljedahl gjorde verklighet av sin dröm och hästintresserade i alla åldrar fick ett nytt drömställe. Norrlands mest moderna ridanläggning med plats för 22 hästar i stallet och ytterligare åtta på fridrift. Inom området finns också ett gäststall för ytterligare tio hästar.

undefined
Martin Sundvall delade med sig av sina erfarenheter för att upplysa andra som ska bygga hus på kommunens tomter.

Vägen till drömhuset blev en dyrköpt affär

Genom alla år har vi berättat för läsarna om drömmarna om boende och byggande som blev mer eller mindre mardrömmar. Det som Martin Sundvall och hans familj råkade ut för hör till de mera ovanliga berättelserna. Det visade sig att hans tomt på Hällbacken var full med stubbar, sten och skräp som följt med de uppgrävda jordmassor som enligt Sundvall dumpats där. Martin Sundvall misstänker att fyllnadsmassor har placerats på tomterna för att kommunen helt enkelt skulle bli av med dem på ett smidigt sätt.

undefined
Krister Olofsson valde att flytta till Luleå för att få chansen att starta upp en helt ny butik efter sina 18 år som butikschef i Gällivare.

Första titten: Så blir Luleås nya systembolag

"Vi åker härs och tvärs för att köpa en bärs. Nu står rader av vin i butiken så fin. Men får annan bira folk att fira – eller är det bara samma sprit i ny butik?" Anders Appelgren kikade in i Luleås nya systembolag som öppnade lagom till julhandeln och blev så inspirerad att diktarådran väcktes liv. Rimmade nyheter gick hem hos läsarna.

Reportern kunde inte lägga band på sig där utan fortsatte: "Ja, det finns säkert de som tycker att det rimmar illa med ett nytt bolag till jul – men andra tycker kanske att det är kul."

undefined
I somras fick företagaren Ulf Sundgren en stroke, orsakad av oro och press från coronapandemin.

Knäcktes av coronastress - företagaren fick en stroke

Corona och pandemi har dominerat nyhetsförmedlingen. Läsarna har varit intresserade av öden och människor, bland annat av berättelsen om Ulf Sundgren, ägaren av Trend café, som är övertygad om att han drabbades av stroke på grund av coronastress och oron för företagets framtid. Det blev för mycket en söndag i juli och "smällen kom", som han uttrycker det. På sjukhuset fanns stressen där.

– Jag hade lämnat skrivbordet med en massa ogjort. Men det har löst sig. Jag måste säga att personalen varit helt otrolig. 

undefined
Regiondirektören Anna-Stina Nordmark deltog i testet. Hon hittade snabbt sin favorit, Bockön, som också blev årets vinnare.

Oväntad vinnare i årets surströmmingstest

Gamla beprövade märken fick stå tillbaka i årets surströmmingstest. Testerna är ett återkommande inslag i tidningen. Det handlar om semlor och surströmming i första hand. Det finns till och med historier om att Luleåborna tar med sig tidningen med testet till butiken, när de ska köpa sin strömming.

Testare i år var folk haft coronakontakt, exempelvis Kent Östling och Anna-Stina Nordmark Nilsson. Vinnare blev Bockön. "Gomseglet reser sig likt ett gotiskt kyrkvalv" var ett omdöme som kom från allmänläkaren Tim Stenberg.

undefined
Hotellchefen Niclas Jonsson ställde upp i Fredagsintervjun och berättade om varför han flyttar från Luleå.

Hotelldirektören lämnar Luleå efter 20 år

Hotell Scandic i Luleå byggs ut för 200 miljoner kronor, men hotelldirektören sedan åtta år tillbaka Niclas Jonsson lämnade både bygget och stan. I en av fredagsintervjuerna, ett inslag som publiceras varannan vecka, berättade han varför.

– Min arbetsgivare har gett mig en möjlighet testa en ny utmaning som chef för tre hotell i Gävle och Bollnäs. Det sammanfaller bra med min familjesituation. Två döttrar har flyttat ut, samtidigt som jag är i en ålder när jag känner att det är rätt läge att testa något nytt.

undefined
Vaktmästare Allan Vonkavaara tog med sig läsarna i en vandring tillbaka till en tid när tuberkulosen härjade i länet. Sjukhuset i Sandsträsk lades ned 1964.

Kampen mot vandaler pågår i Sandträsk

Det gamla sanatoriet Sandträsk, fyra mil nordväst om Boden, är svårt utsatt för vandaler och marodörer. 

På 1930-talet var det ett toppmodernt sjukhus. I dag är nästan alla fönster på markplanet igenspikade - antingen med träplankor eller plåt. På golven finns spår efter eld och bajs från minst sagt objudna "gäster".

Allan Vonkavaara började jobba som vaktmästare 2008. Han har sin sommarstuga nära. Numera innebär varje besök en ansträngning, inte bara mot vandalism. En trasig fönsterruta vittnar om det senaste inbrottet. 

undefined
Sveriges Fastighetsverk hävdar att staten är öns rättmätiga ägare, medan ättlingar till industriprofilerna CA Winroth och CA Hedqvist anser sig ha rätten på sin sida.

Ättlingar gör anspråk på Tjuvholmen

Vem äger Tjuvholmen? Staten eller ättlingarna till patron Hedqvist? Konflikten inleddes redan på 1800-talet, men nu finns flera anspråk på äganderätten till ön. 

Lantmäteriet försöker utreda frågan och husägarna på Tjuvholmen funderar vem som kan bestämma över marken. Totalt handlar det om en tiotal personer som gör anspråk på ägande.

– Jag håller på vår sida i frågan. Patron Hedqvist har köpt den här marken. Det finns papper på det. Det är de facto min släkts ägodelar, säger Martin Hedqvist är en av dessa personer.

undefined
Listan över tips att tänka på i coronatider blev läst.

Här är listan på alla coronaregler som du ska följa

Vi norrbottningar anser oss ganska bra på att ta till oss regler och följa dem, bara vi vet om att de finns. Folkhälsomyndighetens coronaregler blev en av årets mest lästa, trots att den långa raden av ajabaja och påbud egentligen strider mot vanliga regler om att skriva kort. I denna artikel finns tio huvudrubriker och en rad råd om hur vi ska göra för att bekämpa smittspridning. Tvätta händerna i 20 sekunder är en av många sanningar, liksom att tänka på att hellre träffas utomhus och att hålla avstånd till andra människor. 

undefined
När Norrbotten införde lokala restriktioner vände sig många läsare till vår sajt för att få reda på mer. Anders Nystedt höll i en av många presskonferenser.

Nystedt: Lokala restriktioner nära nu 

Vi fick uppsträckning av Smitt-Anders i slutet av oktober, vi norrbottningar. 

– Jag trodde norrbottningarna skulle klara av att hantera det här, men tyvärr verkar det inte så, sade Anders Nystedt och varnade för att lokala smittskyddsrestriktioner skulle komma att införas.

– Ofta är det så att man varit på en fest med tio personer och efteråt blir alla sjuka, sade smittskyddsläkaren.

Det var fler än en som böjde sina huvuden i skam när de hörde de orden. Ändå fortsatte smittspridningen att öka under november och december.

undefined
Daniel Svakko Holm, Cathrine Svakko, John-Ivar Svakko, Isak Svakko och Nikolina Svakko berättade om hur det var att flytta till Luleås nya bostadsområde Dalbo.

De första nybyggarna på Dalbo 

Nybyggarlandet Dalbo växer fram på andra sidan vägen från Hällbacken. Vägmärkena och skyltarna med gatunamnen är uppsatta. Familjen Svakko Holm blir bland de första som flyttar in. I oktober var det bara deras hus som stod ensamt på området som ett litet hus på en stor yta. 

Tomten Daniel Svakko Holm, Cathrine Svakko, John-Ivar Svakko, Isak Svakko och Nikolina Svakko fick var kanske ingen hundraprocentig tiopoängare. Men de känner sig väldigt nöjda ändå och hoppas på inflyttning i samband med gemensamt 40-årsfirande i februari 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!