Luleå
Det är trångt ute i snöröjarnas barrack, placerad vid snötippen på Porsön. På bordet har det dukats upp 27 semlor från nio olika konditorier. Som testpanel har vi valt snöröjarna, en arbetskår som inte är främmande för fika.
– Jag gör nästan alla raster på stan, på fiken. Det blir ju så. Man kan ju inte larva med traktorn så långt, du hinner ju inte det. Då är man mycket på fik, säger Andreas Lindgren.
Vi startar testet genom att låta juryn gå på semlan från Gammelstads konditori. "Mandelmassan var hemsk" tycker någon, "god mandelmassa" tycker en annan.
– Men bullen var god, säger Linnea Johansson Heikkilä.
Sammanslaget hamnar semlan från Gammelstad på en hedersam tredjeplats. Ingen av de kommande tre semlorna från Trend café, Bensbyns brödbutik och café samt Ica Maxi får något toppbetyg – även om de var rätt prydliga till utseendet.
– Man ska inte gå på utseendet, man ska gå på insidan, säger Mona Pääjärvi.
Testets femte semla, från Condis, mäktar dock med en andraplats. "Snygg", "lagom stor" och "väldigt god grädde" är några av omdömena.
– Jag tyckte den var bra. Grädden var fräsch, säger Andreas Lindgren.
Vi lät även deltagarna testa den uppmärksammade semmelwrapen. För rättvisans skull ska det påpekas att den inte officiellt räknas med i testet – wrapen är så pass annorlunda gentemot en vanlig semla. Även om Kurirens redaktion hyllade den moderna semlan gick den inte lika väl hem hos vår testpanel. Snygg tyckte de förvisso att den var, men det totala betyget skulle placerat wrapen på en sjundeplats. Därefter följde dock testets båda vinnare – för de stannade på exakt samma poäng. Först ut: semlan från Holms i Luleå. En klassiker. "God mandelmassa", "ser hemmagjord ut", och flera goda omdömen gällande utseendet gav Holms ett snittbetyg på 3,6 av 5 möjliga. Exakt på samma poäng stannade semlan från Linas Café. Mycket bra smak tyckte juryn, även om locket var lite för litet till storleken.
– Det här var min bästa, säger Mona Pääjärvi om testets sista semla.