Här är anledningen till att Luleåborna köar en tisdag i september

På tisdagsmorgonen växte sig kön lång utanför Lilla skafferiet innan personalen ens hunnit till jobbet. "En semla dämpar min värsta abstinens. Det är så långt kvar till februari", berättar Frida Isaksson.

På tisdagen var det semmel-popup på Lilla skafferiet i Luleå. "Vi har bakat 400 semlor. Allt kommer att gå åt", utlovade ägaren Ida Ask.

På tisdagen var det semmel-popup på Lilla skafferiet i Luleå. "Vi har bakat 400 semlor. Allt kommer att gå åt", utlovade ägaren Ida Ask.

Foto: Mikael Leijon

Luleå2024-09-17 16:00

Nyheten i korthet

  • Luleåborna flockades till hantverksbageriet Lilla skafferiet på tisdagen för dess semmel-popup. Trots brittsommar och 17 plusgrader stod de i kö för att få tag på det populära vinterbakverket.
  • Semmel-popupsen började under 2020 och har sedan dess varit en stor succé. Ägaren Ida Ask berättade att de bakade 400 semlor och förväntade sig att alla skulle säljas.
  • Lilla skafferiet bakar bara semlor mellan nyår och påsk, och semmel-popupsen sker bara en dag på hösten. Nästa gång semlor är tillgängliga blir efter nyårsdagen.

Det råder brittsommar i Luleå med 17 plusgrader och flödande solsken, men inne på hantverksbageriet Lilla skafferiet på bostadsområdet Bergviken sker aktiviteter som annars endast inträffar under vintern. 

På tisdagen presenterade konditoriet sin semmel-popup. Idén väcktes under 2020.

– Vi blev lite förvånade över gensvaret. Vägen till vår personalparkering blockerades av en lång kö som sträckte sig längs hela kvarteret, minns ägaren Ida Ask.

Liknande scener återupprepades i år, även om kön uppges inte varit lika lång som under pandemiåret. 

Konditoriets stammisar hade förstås koll på datumet för höstens semmel-popup som inföll tisdagen 17 september.

– Vi har bakat 400 semlor. Alla kommer att gå åt, utlovar Ida Ask.

Norrbottens-Kurirens utsände reporter blev vittne till en aldrig sinande ström av kunder kom in i lokalen, struntade i beställning utan bara uppgav det efterfrågade antalet.

De mest rutinerade hade i god tid uppmanat konditoriet att lägga undan rariteterna för att inte riskera att bli utan.

Frida Isaksson tillhör stans mest hängivna semmelivrare.

– Det är perfekt med en semmel-popup i september, när abstinensen är som allra störst. Annars vet jag inte hur jag ska klara att hålla ut ända till februari ...

undefined
Maria Jakobsson hade skickats ut av sina arbetskamrater på Luleå Hockeys kansli - allt för att stilla ett begär.

Maria Jakobsson var utskickad av hennes arbetskamrater på Luleå hockeys kansli. Allt för att stilla ett begär.

– Det har blivit till en tradition på min arbetsplats. Det är sjukt stort att få en semla mitt i hösten, sade Maria Jakobsson.

Ida Ask på Lilla skafferiet betonade redan vid lunchtid att hur bra än försäljningen gick, så kommer det inte att bakas några semlor under onsdagen.

– Vår popup sker bara en enda dag under hösten. Sedan måste alla invänta nyårsdagen. Vår semmelsäsong sträcker sig från nyår fram till påsk. Ett år försökte vi avsluta säsongen en vecka efter fettisdagen, men det blev ett ramaskri bland våra kunder. Efter en omröstning beslutade vi att den ska pågå fram till påsk. Vi har faktiskt kunder som kommer hit varje dag mellan nyår och påsk för att äta en semla, berättar Ida Ask.

Varför är semlan så populär?

– Det finns inget som ens kommer i närheten. Jag tycker att semlan är ett oslagbart bakverk, svarar Ida Ask. 

För alla er som missade tisdagens event i Luleå återstår det bara att berätta att fettisdagen infaller den fjärde mars 2025. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!