Här löper du störst risk för fortkörningsböter

Norrbottens mest aktiva trafikkamera ligger längst Europaväg 4. Fartkontrollen utanför Rosvik har aktiverats vid närmare 1 000 tillfällen under förra året.

Norrbottens mest aktiva trafikkamera ligger utanför Rosvik. Det visar förra årets statistik från Trafikverket och Polisen.

Norrbottens mest aktiva trafikkamera ligger utanför Rosvik. Det visar förra årets statistik från Trafikverket och Polisen.

Foto: Arkivbild

Luleå2022-04-03 17:30

Vi har sammanställt resultatet från de 87 trafikkameror som placerats på sammanlagt 30 sträckor i Norrbotten. Statistiken visar att de flesta bilderna på fortkörande bilförare togs på vid korsningen till Rosvik på E4. Kameran aktiverades 946 gånger under 2021.

På en klar andra plats hamnade fartkamerorna på sträckan mellan Gäddvik och Bergnäset på länsväg 616 som aktiverades 935 gånger förra året.

På ytterligare sex trafikkameror översteg antalet bilder 800-strecket. Toppduon följdes närmast av Morjärv-Svartbyn (E10), Kalix-Bredviken (E4), Svartbyn-Gyljen (E10), Sangis-Nikkala (E4), Böle-Pålberget (lv 374) samt Stockbäcken-Stockbäcken (lv 373).

Statistiken för 2021 visar på att hastighetsövervakningen har ökat markant längst Sveriges vägar.  Under året registrerades cirka 357 000 hastighetsöverträdelser i riket, vilket innebär en ökning på närmare 20 procent.

– Det är en naturlig utveckling med tanke på att antalet kameror också ökat med närmare 200 stycken i riket, förklarar Anders Drugge, som är sektionschef på polisens ATK-sektion. Förkortningen står för automatisk trafiksäkerhetskontroll.

Av trafiköverträdelserna var det 41 procent som resulterade i fortkörningsböter.

– Det beror i huvudsak på yttre omständigheter. Bildkvaliteten är helt avgörande om vi ska kunna gå vidare med ärendet. Det kan handla om smuts på vindrutan eller på fartkameran eller en kombination av regn eller snö. Solblänk på bilrutan kan också leda till att vi inte driver ärendet vidare, förklarar Anders Drugge.

Fartkamerorna är inte aktiverade under hela dygnet utan enbart på förutbestämda tider. De är utrustade med en radar som sammanställer statistik över hastigheten från dygnets samtliga timmar.

Norrbotten har fått två nya trafikkameror under förra året. Båda placerades längst E4 i ett försök att sänka hastigheten på sträckorna Åkroken-Kalix och Lappbäcken-Sangis.

Trafikverket planerar att utöka med 100 nya trafikkameror i riket under 2022. Det är oklart hur många som hamnar i Norrbotten.

– Vi väljer sträckor med hög medelhastighet som överträffar gällande hastighetsbegränsning. Det handlar oftast om 70-, 80- eller 90-sträckor på landsvägar. Det är ofta sträckor som saknar mitträcke och där det finns en risk för svåra personskador. Det primära målet är att få ned farten, säger Eva Lundberg, nationell samordnare på Trafikverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!