Hans kamp banade vägen

Han fick gå till högsta instans för rätten att bära sitt namn. Fallet Madeleine banade väg för att namn inte måste vara könsbundna.

Banbrytare. Fallet Madeleine är en av orsakerna till nya namnlagen. Jan-Olov Madeleine Ågren är nöjd med det.

Banbrytare. Fallet Madeleine är en av orsakerna till nya namnlagen. Jan-Olov Madeleine Ågren är nöjd med det.

Foto: Linda Wikström

Luleå2014-12-31 06:04

Jan-Olov Madeleine Ågren arbetar på Rättighetscentrum i Norrbotten under studieförbundet Sensus. Han sökte själv rättvisa när han förvägrades att ta sig namnet Madeleine. Men den kampen vann han i domstol.

Detta var 2009 och nu finns en ny namnlag på gång, en lag där alla ska kunna byta till vilket förnamn de vill (nästan), hur ofta de vill utan och utan prövning eller kostnad. Och på PRV är fallet Madeleine väl känt och Ågren seger i högsta instans banande väg för en ny praxis som nu fastställs i lag.

– Det känns jätteroligt att det fick betydelse och gjorde skillnad, inte bara för stunden utan även bestående, säger Jan-Olov Madeleine Ågren.

Han är inte längre ensam om att välja namn som strider mot gängse könspraxis när det gäller egennamn.

– Jag känner många som utnyttjat detta. De har valt ett namn som de annars inte kunnat välja. Och det behöver inte alls vara transpersoner utan något helt annat. De kan ha valt det namn de skulle ha fått om de fötts med ett annat kön. Eller de har valt ett namn för att hedra sin farfar, berättar han och fortsätter:

– Jag har inga siffror på det men det är hyfsat många.

Han märker dessutom att hans namn inte längre väcker så mycket uppmärksamhet.

– De flesta reagerar inte, det sker bara vid något enstaka tillfälle.

Däremot sker det ibland misstag när hans namn skrivs in i register.

– Eller på hotell. Om jag bokat i förväg har man ibland uppfattat mig som två personer. Men det är inget att haka upp sig på, det går ju fort att reda ut, säger Ågren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om