Hans budskap lever än

I dag firas Martin Luther King-dagen, till minne av mannen som predikade ickevåld som politisk strategi för förändring.  - Det han stod för är fortfarande väldigt viktigt, säger Ragni Lantz.

FORTFARANDE AKTUELL I DAG. Martin Luther Kings ickevåldsstrategi för politisk förändring är aktuell än i dag menar Ragni Lantz, som arbetade som journalist i USA på 1960-talet och följde medborgarrättsrörelsen.

FORTFARANDE AKTUELL I DAG. Martin Luther Kings ickevåldsstrategi för politisk förändring är aktuell än i dag menar Ragni Lantz, som arbetade som journalist i USA på 1960-talet och följde medborgarrättsrörelsen.

Foto: Petra Isaksson

LULEÅ2009-01-19 06:00
I dag är sjunde året som Martin Luther King-dagen uppmärksammas i Sverige och femte året som ett pris i hans namn delas ut. I USA är hans födelsedag, den 15 januari, sedan 1986 en nationell helgdag. Om han hade fått leva hade han fyllt 80 år i år.- Hans budskap är fortfarande lika aktuellt, han är känd över hela världen, säger Ragni Lantz som är ordförande i den svenska Martin Luther King-stiftelsen som delar ut ett pris till hans minne. I år går priset till den muslimska politikern Mariam Osman Sherifay, Sundbyberg. Hon får priset för sitt arbete mot rasism och diskriminering i Sverige. - Det är viktigt att vi visar vad vi har för missförhållanden i Sverige, säger Ragni Lantz när hon besöker Andreaskyrkan i Luleå på söndagskvällen för att tala om Martin Luther King.På plats
Ragni Lantz kom till USA 1963 som 24-åring för att studera journalistik. 1965-1968 arbetade hon som journalist för Johnson Publishing Company i Washington DC. Företaget gav ut två tidskrifter, Ebony och Jet, som var de första som vände sig till en afroamerikansk läsekrets. - Meningen var att de inte skulle behöva komma ut efter ett tag, men de finns fortfarande kvar, säger Ragni Lantz. Hon kom att följa den amerikanska medborgarrättsrörelsen under 1960-talet där Martin Luther King var en ledande gestalt. Ragni Lantz minns särskilt det sista tal som Martin Luther King höll den 3 april 1968 i Memphis, Tennessee. - Det var ett avskedstal, säger Ragni Lantz och syftar på de berömda formuleringarna där doktor King talar om att han hade sett det förlovade landet men att han kanske inte skulle komma dit tillsammans med åhörarna. Mördad
På kvällen dagen därpå föll han offer för en mördares kulor. Vid tidpunkten för mordet höll Ragni Lantz på att intervjua renhållningsarbetare, doktor King hade åkt till Memphis för att stödja den strejk som de svarta renhållningsarbetarna hade organiserat. - När vi for därifrån hörde vi på radion att han blivit skjuten. Vi for till sjukhuset men då var han redan död, säger Ragni Lantz. Mordet följdes av upplopp och kravaller i många städer. - Det var kravaller i Washington DC flera dagar efteråt, minns Ragni Lantz.Vilken roll spelar medborgarrättsrörelsen i dag?- Nästan ingen alls. Medborgarrättsrörelsen dog med honom. Det fanns ingen efter honom som kunde samla alla grupper, menar Ragni Lantz. Men hans budskap om ickevåld är fortfarande lika aktuellt i dag, menar hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!