Häng med på ett annorlunda sommarjobb

Det är inte alla med sommarjobb som har arbetskläder från 20- och 40-talet. Men för ferieungdomarna Felipe Suarez och Elsa Johansson är det en viktig del i arbetet för att levandegöra friluftsmuseet Hägnan.

I lanthandeln håller Felipe Suarez till. Han menar att sommarjobbet på Hägnan blev succé. ”Jag har verkligen ingenting att klaga på”, säger han.

I lanthandeln håller Felipe Suarez till. Han menar att sommarjobbet på Hägnan blev succé. ”Jag har verkligen ingenting att klaga på”, säger han.

Foto: Privat

Luleå2018-07-06 13:14

I lanthandeln håller Felipe Suarez, 17, ställningarna. Han sköter kassan, fyller på med godis i hyllorna, pratar med kunder och städar när det behövs. På sig har han kläder från 1940-talet och lokalen är möblerad och utformad efter samma tidsperiod.

– Jag ville jobba praktiskt och sökte sommarjobb via kommunen. Jag visste inte att jag skulle hamna här, men det blev ju faktiskt succé. Jag träffar trevligt folk, söta tjejer och har verkligen ingenting att klaga på, säger han.

Till lanthandeln kommer både Luleåbor och turister. Felipe berättar att många är återkommande kunder.

– Ofta kommer de hit och letar något speciellt, något som kanske inte finns i den vanliga affären. Men visst är det mycket turister också, jag har till exempel träffat danskar, fransmän och ryssar, berättar han.

Vilka är fördelarna med att sommarjobba enligt dig?

– Jag är en av de ungdomar som inte sökte sommarjobb förra året, vilket så här i efterhand var dumt av mig. Det finns många fördelar. Man träffar nytt folk, får något att skriva på sitt cv i framtiden och så får man pengar till sommaren ifall man vill köpa något.

Elsa Johansson, 16, är också feriearbetare på Hägnan. Hon håller till i Peri-Hanscha där hon bland annat håller i aktiviteter för barn, exempelvis pyssel och bakning. Gården är från 1920-talet och därför är Elsas kläder i enlighet med den stilen.

– Jag har olika kläder beroende på vilken dag det är. I dag är det vardag så då har jag mer vardagliga kläder; klänning med förkläde, huckle och näbbskor. Men på söndagarna är det finkläder som gäller, berättar hon.

Totalt ska hon jobba tre veckor på Hägnan och redan nu, efter en dryg vecka, har hon lärt sig massor. Inte minst om hur det var att leva under 20-talet.

– Man får väldigt mycket historiska kunskaper av att arbeta här. Och så får man chansen att tjäna lite pengar samtidigt som man får erfarenheter som är bra att ha med sig i det framtida arbetslivet, säger hon.

Vad vill du arbeta med i framtiden?

– Jag vet inte riktigt, men jag skulle nog säga att jag vill ha ett socialt yrke. Jag kan absolut tänka mig att komma tillbaka och jobba på Hägnan igen, säger Elsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om