Handlingsplan mot mårdhund dröjer
Ingen nationell handlingsplan i sikte än mot hantering av mårdhund, en oönskad nykomling i den svenska faunan. Mårdhunden, som spritt sig till Sverige via Ryssland och Finland och nu även finns i Norge, ökar i länet. Under 2006 och 2007 sköts ett 15-tal djur på fågelrika Haparanda-Sandskär. En uppbyggnad av stammen misstänks i Tornedalen och i höstas sköt en jägare i Överkalix två av tre påträffade mårdhundar.
I oktober var Luleåbon Markus Larsson i trakten av Överkalix för att jaga älg. -Plötsligt såg jag en mörk klump under en gran men såg inte riktigt vad det var, men med kikare såg jag att det var smådjur det handlade om och kompisen videofilmade också djuren som vi konstaterade var mårdhund, en jättestor hona på maxvikten tolv kilo med två årsungar, berättar Markus Larsson.Eftersom mårdhunden inte omfattas av jaktregler, som varande en främmande och oönskad gäst i den svenska faunan, så beslöt sig Markus Larsson för att skjuta av djuren. Han lyckades träffa honan och en unge medan den tredje ungen kom undan.-De dammsuger ju markerna på småvilt och ägg, konstaterar Markus Larsson om mårdhunden som ses som ett problem av jägarna. Att arten finns här och verkar sprida sig är klart och att någon nationell handlingsplan från Naturvårdsverkets sida ska hinna stoppa den tror han inte.-Nej, det kommer aldrig att gå, det är ett skyggt djur men kanske att man lyckas hålla den nere, säger jägaren Markus Larsson som avlivade de två djuren i Kurrajärvi. Han tror att djuret effektivt kan bekämpas om jägarna kan få någon form av ekonomisk stimulans från staten i form av skottpengar.Planen dröjer
Ett förslag till nationell handlingsplan skulle varit lagd i november från Naturvårdsverkets sida. En plan som bland annat Jägarförbundet väntar på men tycker kommer på tok försent. Planen låter nu tydligen vänta ytterligare på sig. Dess handläggare på verkets havsmiljöenhet är sjukskriven och det enda som finns i dagsläget är en form av enkelt utkast med tankar på hur man ska kunna bromsa artens etablering. Anders Wettering som är biträdande enhetschef för viltförvaltningsavdelningen vid verket är delvis insatt i frågan.- I dagsläget vet jag inte när det kan bli en plan. Nu har mårdhunden också dykt upp i Norge, i norska Finnmarken, säger Anders Wettering.I dagsläget tycker han inte att mårdhundfrågan är särskilt alarmerande om nu inte spridningen accelererar söderut till ett föryngringsvänligare klimat.Vilka åtgärder som hypotetiskt skulle kunna komma av en fastlagd plan törs inte Anders Wetterin spå om.-Skottpengar finns inte längre, det är en förbjuden form från statens sida, däremot kan exempelvis en viltvårdsförening i sin tur utlysa skottpengar, säger han. Så hur mårdhunden ska motas i grind är en öppen fråga, men alla som vill är välkomna att hjälpa till att avlägsna denna mellan grävling och räv stående djurart. För att den ödelägger fågelliv, dräper ut småvilt och även sprider samhällsfarlig sjukdom som den fruktade dvärgbandmasken.-Men när det gäller den så är räven en lika möjlig spridare, säger Anders Wetterin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!