Håkan Jonsson arbetar som jurist och expert på Migrationsverkets stab för besök, bosättning och medborgarskap i Stockholm.
– Jag fick ett tackbrev i förra veckan. Det är jättebra att det har löst sig, säger Håkan Jonsson.
Var det du satte fart på kvarnen och fick den att mala lite fortare?
– Ibland måste vi göra den här typen av avvägningar om hur stor tid vi kan lägga på att tala med människor jämfört med tiden det tar att avgöra ärendet.
Tulani Bergströms ansökan om uppehållstillstånd har liknats vid ett formalitetsärende eftersom hon är gift sedan två år med en svensk medborgare?
– Jag kan inte uttala mig om omständigheterna, men jag har varit i kontakt med enheten i Boden och bett dem att se över om det fanns en möjlighet att gå igenom fallet. Ärendet har helt skötts i Boden.
Tror du att det finns fler liknande fall som Matsåke och Tulani Bergström?
– Oh ja, men man ska ha klart för sig att i princip samtliga våra ärenden har ömmande omständigheter, men det är ändå inte rimligt att ett par som vill leva tillsammans ska behöva vara utan varandra så här länge.
Hur många liknande fall finns i riket?
– Jag kan inte uppge någon exakt siffra, men på vår avdelning finns cirka 70.000 öppna ärenden. Den siffran omfattar också arbets-, medborgarskaps- eller anknytningsärenden. Det är inte konstigt att väntetiderna blir långa.
Vad är en rimlig väntetid?– Det är väldigt svårt att precisera eftersom det handlar om olika omständigheterna i varje enskilt fall, men vi måste få ned väntetiden ytterligare. En rimlig handläggningstid i sådana här fall vore tre-fyra månader.