Linda Nilsson växte upp med företagandet på Lundbergs trä i Arvidsjaur som hennes farfar startade 1939. Efter examen till civilekonom och sex år på Microsoft i Stockholm vände hon tillbaka till familjeföretaget där hon också är delägare. Företaget finns kvar, men när sågverksrörelsen avvecklades 2017 var det dags för en ny utmaning.
– Jag hade jobbat mycket med export och haft en del med handelskammaren att göra, så det verkade intressant. Nu har jag jobbat här i tre år och det känns oerhört roligt och utmanande att få vara med i samhällsutvecklingen tillsammans med våra medlemsföretag.
Det senaste året har varit speciellt. Redan i januari 2020 fick hon signaler om att företag inte fick sina varor levererade från Kina, på grund av ett mystiskt virus som härjade i mångmiljonstaden Wuhan.
Hur tänkte du kring pandemin i det läget?
– Jag fick en fråga från en journalist och svarade att den kommer nog att påverka Norrbotten, åtminstone första kvartalet. Jag är glad att jag inte sa vilket år, säger Linda Nilsson.
Norrbottens Handelskammare har cirka 300 medlemsföretag. En viktig uppgift är att sammanföra företrädare för näringslivet med beslutsfattare. För Linda Nilsson har pandemin faktiskt inneburit fler kontakter med ministrar än normalt, i digital form.
Lyssnar politikerna?
– Ja, det tycker jag. Tillsammans med andra aktörer i länet kan vi ge en enad bild till maktens korridorer i Stockholm, Bryssel och övriga världen.
700 miljarder ska investeras i länet de närmaste 20 åren. Vad är det som händer?
– Det är en stor omvandling och vi har nog inte sett något liknande sedan industrialiseringen för över 100 år sedan. Det är ju otroligt att man får vara med om detta.
LKAB:s 400-miljarderssatsning på fossilfri gruvdrift och framställning av järnsvamp är den tyngsta enskilda investeringen. Satsningar på vindkraft, brytning av mineraler till batterier är andra viktiga områden.
– När man tittar på den gemensamma nämnaren så är hållbarhetsfrågan kärnan.
Linda Nilsson efterlyser snabbare beslut kring tillstånden för gruvbrytning.
– Vi sitter på Europas skattkista. Processen med miljöprövning och hänsyn till besöksnäring och urbefolkning ska vi ha, men den tar alldeles för lång tid. Om du får tillstånd att provborra och ska investera då vill du inte att det ska ta tio år när du står där med kostnaderna.
Går det att undvika konflikter mellan gruvintressen och besöksnäring/rennäring?
– Vi måste jobba sida vid sida. Det är klart att det ibland uppstår motstridiga intressen, men till syvende och sist måste man se till helheten. Det är ändå frågan om att ska vi kunna leva och verka här uppe så måste vi kunna ha parallella verksamheter.
Hon betonar vikten av att Norrbotniabanan byggs hela vägen till Luleå. Beslut om finansiering saknas än.
– Vi saknar 27 mil kustjärnväg och det är som en infarkt i systemet. Har vi inte en tillräckligt bra infrastruktur når inte de här investeringarna på 700 miljarder sin fulla potential.
Kvalificerad arbetskraft kommer att behövas. Frågan är hur behovet ska klaras?
– Jag tror inte att vi kan vänta oss någon befolkningsexplosion. Men har man som vi världsledande utveckling och innovationer kopplade till hållbarhetsfrågan så lockar det till sig personer som vill jobba med de produkterna och tjänsterna.
Som framställningen av fossilfritt stål?
– Ja, det är något nytt och spännande som kommer att locka globala talanger till Norrbotten.
Linda Nilsson berättar att hon precis haft telefonmöte med batterijätten Northvolt som bygger sin fabrik i Skellefteå för 30 miljarder.
Ser du någon risk att Northvolt tar alla talanger?
– Nej, det tror jag inte. Det kan skapa enorma möjligheter för oss i Norrbotten. Redan nu finns förfrågningar från företag som vill etablera sig här för att ha närheten till Northvolt. Det kan vara underleverantörer men också annan verksamhet kopplad till batteritillverkningen. Jag tror att det kommer att falla över på Norrbotten också, vi får se det som en region och ta bort länsgränsen.
Det finns alltså anledning att se ljust på framtiden?
– Ja, det tycker jag. Industrin har klarat sig bra och jag tror också att besöksnäringen kommer att stå sig än starkare efter pandemin. I Norrbotten har vi små exklusiva anläggningar som samarbetar för att ge kunden en unik upplevelse. Det tror jag kommer att vara än mer efterfrågat när man får börja resa igen.