Handels kräver rätt till heltid

Rätt till heltider. Jämställda löner. Stopp för företagens möjlighet att kringgå las.  De här kraven har Handels inför årets avtalsrörelse.

Luleå2009-09-10 06:00
Ledningen för Handelsanställdas förbund är på Sverigeturné. Tanken är att man ska fånga upp åsikter och idéer från medlemmar som man ska använda sig av i årets avtalsrörelse. På måndagen var turen kommen till Luleå. Där samlade vice förbundsordföranden Susanne Gideonsson och förbundsekonomen Stefan Carlén ett 40-tal ombud.Bland de krav som förbundet har ingår allas rätt till heltid. Men utvecklingen har gått i motsatt riktning under de senaste åren. 1990 var det bara fem procent av förbundets medlemmar som arbetade deltid. I dag är det 30 procent.Missuppfattning
-  Företagen verkar tro att det är mer lönsamt att ha många deltidsanställda men det stämmer inte, säger Susanne Gideonsson.Ekonomen Stefan Carlén talar om ett kulturmönster som måste brytas. I det sammanhanget talar han om Onoff som har få deltidsanställda medan Lindex är exempel på motsatsen.- Det är ingen skillnad på tider när människor besöker de här butikerna. Skillnaden i andelen heltidsanställda beror på tradition och inställning. I det sammanhanget talar Susanne Gideonsson om löneskillnader mellan män och kvinnor bland Handelsanställda. Förbundets statistik visar att kvinnor i genomsnitt tjänar 80 procent av det männen tjänar för samma typ av arbete.- Vi ser också hur män har lättare att befordras. Detta är inte rättvist och måste rättas till.Skärpta regler
Handelsanställdas förbund försöker också påverka politikerna att skärpa vissa regler som gäller för las, lagen om anställningsskydd. Det handlar om att företag kan säga upp anställda och ersätta dem med personer som är anställda av bemanningsföretag.-  Vi vill ha en regel som säger att företag som säger upp anställda inte får anlita bemanningsföretag förrän det gått nio månader, säger Gideonsson.Att Handels vill ha den bestämmelsen beror på att uppsagda har en återanställningsgaranti som upphör efter nio månader.Inför årets avtalsrörelse har arbetsgivarorganisation begärt att det inte ska bli några lönehöjningar i år. Det motsätter sig Handels.-  Sverige skulle förlora 10.000 arbetstillfällen om våra medlemmar inte får löneförhöjningar - företagens vinster skulle bara gå till aktieägarna, säger Stefan Carlén.
Handelsanställdas förbund har 150.000 medlemmar. Sju av tio är kvinnor. Män tjänar i genomsnitt 20 procent mer för samma typ av arbete.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om