Han utmanar stadsborna
Luleås landsbygd får ett eget parti - förre centerpartisten Erland Nilsson satsar på kommunvalet. - Om jag inte gör detta ångrar jag mig resten av livet, säger han.
STARTAR PARTI. Erland Nilsson, känd som f d C-politiker och företagsbas i Råneå, har registrerat Landsbygdspartiet till höstens kommunval. "Kommunen gör inget för att utveckla landsbygden", säger han.
Foto: Linda Wikström
Han är bosatt i Böle i Råne älvdal och det är främst i det området är som han fått ihop de 50 namn som krävs för att få registrera ett nytt kommunalt parti.- Vi har bildat en interimsstyrelse där jag är ordförande. Vi har inte hunnit så mycket längre men vi kommer att ta kontakt även med Sörbyarna, vi behöver entusiasterna, säger han.Erland Nilsson nämner kommunens ovilja att satsa på landsbygden som främsta orsak till satsningen. Han betecknar partiet som "oberoende" och säger:- Tanken är inte att skapa fler motsättningar, tvärtom - ska man uträtta något måste man samverka.Spottar i ansiktet
Nilsson ger exempel på kommunens reträtt från älvdalen; skolan i Niemisel lades ned (i dag friskola), äldreomsorgen har inte plats åt alla i Råneå och turist- och fritidssatsningar stöttas inte.- Se på Kängsö hamn, där måste någon ta tag i problemet och investera för att campingen ska kunna återuppstå. Och det är endast en part som kan lösa detta, kommunen. Men i stället kommer man dragandes med ett utebad i Råneå, det är som att spotta oss i ansiktet, säger han.En satsning på Kängsön skulle gynna turismen. Råneåborna själva är mer betjänta av att man bygger ut och renoverar badhuset och sporthallen.- Ett utebad är inte i första hand det Råneåborna behöver, säger han.Glesbygdsproblem
Han anser att samhället Råneå, en tätort tre mil från Luleå centrum, har börjat få glesbygdsproblem.- Det finns inte ens en tandläkare. Det är visserligen en fråga för landstinget men en kommun kan påverka, om viljan finns, säger Nilsson.Men viljan saknas, menar har och därför behövs landsbygdspartiet, anser han. Partiet kommer inom kort med en egen hemsida och en vallista ska tas fram. Man behöver cirka 1.000 röster för att få ett mandat i fullmäktige.Men utgångsläget är tufft, Luleås befolkning är koncentrerad till staden och dess bostadsområden. Där bor nära 58.000 personer, på landsbygden totalt endast 15.640.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!