Han undkom fasorna i lägret Buchenwald

Ernst Köppler hade tur, en otrolig tur. Med hjälp av sin syster lyckades han som 17-åring undkomma fasorna i Buchenwald, ett av nazisternas koncentrationsläger.
I år, 70 år senare, fyller han 87 år och åker runt i Sverige och berättar om de fruktansvärda händelserna före och under andra världskriget som etsat sig fast i hans minne.

LULEÅ2007-09-01 06:00
I dag lever Ernst Köppler i Rättvik och där har han bott i 47 år vid det här laget. Han hade möjlighet att fly från Tyskland innan kriget bröt ut och av en slump blev Sverige hans nya hem.
De hemskheter som Köppler berättar om ägde alltså rum under den tid då Adolf Hitler samlade kraft hemma i Tyskland för att så småningom våga ge sig på resten av världen.
Året var 1938 och andra världskriget hade ännu inte brutit ut. I staden Breslau bodde Köppler tillsammans med sin mamma och två systrar. Pappan hann gå bort innan det värsta judehatet svepte över Tyskland.
- Jag är halvjude eftersom min pappa var jude och min mamma en så kallad arier.

Judeförföljelse
Den så kallade kristallnatten ägde rum mellan 9 och 10 november 1938. Det var de tyska nazisterna som drog igång en landsomfattande judeförföljelse som var både våldsam och blodig.
När kristallnatten var över hade ett hundratal judar dödats, 30.000 förts till koncentrationsläger, 267 synagogor bränts och mer än 7.500 butiker vandaliserats.
Kristallnatten blev början på en upptrappning av våldet mot judar och kulmen blev sedemera Förintelsen.

Slog sönder
Ernst Köppler minns fortfarande kristallnatten som om den ägde rum i går.
- Jag lov och sov när jag plötsligt vaknade av oväsendet. Min mamma sa; "Nu har nazisterna blivit tokiga - de slår sönder allting", säger han.
Den 17-årige Köppler och en kamrat bestämde sig för att fly ut på landet. De trodde att det skulle vara lugnare och mindre farligt.
- Vi åkte 30 mil till en liten ort på landet och tänkte övernatta där men då dök en grupp soldater upp. De tog fast oss och slog oss sönder och samman.

Misshandlad
De två pojkarna fördes av Gestapo till Weimar, en liten stad i den tyska delstaten Thüringen.
- Vi blev misshandlade dygnet runt när vi kom fram och så småningom fördes vi till Buchenwald.
I Buchenwald, sju kilometer utanför Weimar, hade nazisterna byggt ett av de största koncentrationslägren redan 1937. Under kriget fanns mer än 200.000 fångar i lägret och fler än 56.000 avrättades eller dog där. Fångarna arbetade i fabriker på området och läkare utförde medicinska experiment på dem. Däremot hade Buchenwald inga gaskammare som i de andra lägren.
- Många av de som kom till lägret fick nervsammanbrott och andra dog redan den första natten, berättar Köppler.

Fruktansvärd
Tiden i Buchenwald blev en fruktansvärd upplevelse för den unge halvjuden men han hade tur. Hemma i Breslau tog hans äldre syster kontakt med Gestapo och lyckades övertala och charma en officer att frige de två pojkarna.
- Vi blev fria under förutsättningen att vi skulle lämna Tyskland inom sex månader. Sannolikt var vi bland några ytterst få fångar som fick möjligheten att lämna ett koncentrationsläger.
Efter en tid i Tyskland fick Ernst Köppler chansen att åka till Sverige med 29 andra ungdomar. Det var för övrigt Eli Heckscher, berömd svensk nationalekonom och pappa till Gunnar Heckscher samt farfar till Sten Heckscher, som låg bakom flykten ut Tyskland. Köppler kom till Sverige tre veckor innan andra världskriget bröt ut.

Två föredrag
Sedan 1990 har han åkt runt och hållit föredrag på skolor, företag och hos föreningar om sina upplevelser. På fredagen höll han två föredrag (à två timmar och femton minuter!) i Luleå gymnasieby. Arrangör var FN-föreningarna i länet.
- Jag har inga planer på att sluta utan jag tänker hålla på så länge jag lever.
Fotnot: Staden Breslau tillhör sedan andra världskrigets slut Polen och heter numera Wroclaw. Före och under kriget var det en tysk stad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!