Babak Rostamian tar emot i snickarbyxor och visar runt i den blivande tandläkarkliniken. En av få nyetableringar av privatkliniker i Luleå. Fem behandlingsrum, en stort sterilrum, ett stort väntrum med reception, kontor och personalrum.
– Jag har gjort 90 procent av rivningen själv. Sedan gör jag så mycket själv som jag kan. Elektrikern och jag har varit här nästan hela tiden. Ja, större delen av dygnet är jag här, säger han.
Han kommer till ett Norrbotten där tandläkarbristen är påtaglig. Folktandvården har inte resurser att ta emot alla patienter så många hänvisas till den privata tandvården. Sedan 2010 har antalet privata tandläkare ökat med 16 procent. Mellan 2010 och 2019 har även antalet vuxna patienter, som omfattas av det statliga tandvårdsstödet, hos privata vårdgivare ökat med 36 procent, enligt Norrbottens Privattandläkarförening.
– Det förvärras i stort sett hela tiden. Folktandvården har börjat rekommendera att patienter att söka sig till Finland och Västerbotten, säger Lea Wikström, Norrbottens privattandläkarförening.
För Babak Rostamian är det inte bara renoveringen av lokalerna som ser ut att ta längre tid än planerat. Även rekryteringarna av personal har gått trögt.
– Jag blir själv den enda tandläkaren. Sedan har jag sökt två tandsköterskor och en tandhygienist, men det har varit väldigt knepigt. Jag har gjort intervjuer men det har varit väldigt svårt att få anställa, trots bra löner och allt annat. Jag vet inte hur miljön är här uppe, men den biten har varit väldigt svår, säger han.
– Det är allmänt svårt med personal på alla fronter. Det finns inte mycket överskott på personal. För fem år sedan var det fler som sökte på en tjänst, säger Lea Wikström.
Ett problem är utbildningen av tandsköterskor.
– Det finns en tandsköterskeutbildning i Luleå som vi är mycket beroende av, men det har inte godkänts några fler utbildningsomgångar. Så det är mycket osäkert om det kommer att utbildas fler tandsköterskor, säger Lea Wikström.
För Babak Rostamian är det inte bara lokalerna om håller på att färdigställas. På sin dator visar han den webbsida som han håller på att bygga upp.
– Den är inte alls färdig än, men jag har kommit så långt att patienter redan kan registrera sig, säger han.