Han fruktar för sitt liv om han utvisas

Ronald Kamuregeya, 38 år, har fått avslag på sin asylansökan och ska utvisas ur landet. Migrationsverket anser att han ljuger om sina asylskäl, vilket upprör hans arbetskamrater och hans chef. - Om inte han, vem ska då få stanna? undrar de.

HEMSKT. Siv Hansson är beklämd över Ronald Kamuregeyas öde. "Han har ju jobb och försörjning. Hemskt om de slänger ut honom", säger hon.

HEMSKT. Siv Hansson är beklämd över Ronald Kamuregeyas öde. "Han har ju jobb och försörjning. Hemskt om de slänger ut honom", säger hon.

Foto: Eija Dunder

LULEÅ2008-09-13 06:00
Ronald Kamuregeya arbetar halvtid för Scandinavien Service Partner som driver restaurangen på Kulturens hus. Han har också ett annat halvtidsjobb hos Oliba och arbetar bland annat på Färjan. Hur det blir i framtiden vet han just nu inte. Efter att ha fått avslag på sin asylansökan och efter att migrationsöverdomstolen nekat honom prövningstillstånd kommer han att utvisas.Ronald Kamuregeya berättar att han flydde till Sverige från sitt hemland Uganda 2004. Han flydde efter att ha suttit fängslad, felaktigt anklagad för samröre med gerillan. Enligt honom arbetade han för den ugandiska militären när han fängslades. I samband med förhören utsattes han för tortyr. Flytt från fängelse
- Om jag blir skickad tillbaka till Uganda fängslas jag igen och då vet man inte vad som händer. De kan till och med döda mig. Jag har flytt från fängelset, de anser fortfarande att jag lämnat uppgifter till gerillan och jag har uppgifter om arméns trupper som de inte vill ska komma ut, säger Ronald Kamuregeya.Han anser sig ha gjort allt rätt för att inte ligga samhället till last och hoppades därför att Sverige skulle bevilja honom asyl. Men trots att han alltså har fast arbete står utvisningsbeslutet mot honom fast. Migrationsverket och domstolarna tror inte på hans berättelse om armén och godtar inte heller hans dokumentation av skadorna efter tortyren. Hans kollega på restaurangen i Kulturens hus, Herman Muchai, är upprörd och menar att myndigheterna i de fall de inte är klarlagt om en handling är äkta eller falsk, valt att bedöma den som falsk.Har alla skäl att stanna
- Jag har under min tid i Stockholm träffat många som försökt komma till Sverige utan äkta skäl. Ronald har alla skäl att stanna på grund av sin egen säkerhet, men även för att han verkligen gjort allt för att själv försörja sig sedan han kom, säger Herman Muchai.Också Ronald Kamuregeyas chef hos Scandinavian Service Partner, Siv Hansson, är bestört över att han tvingas ut ur landet. - Han har ju arbete här. Det talas ju om att Sverige ska ha arbetskraftsinvandring. Även om lagen träder i kraft i december, så borde man ge dem som har jobb nu chansen. Han är otroligt duktig på sitt arbete, säger Siv Hansson."Fruktansvärt fel"
Trots att hon gett Ronald Kamuregeya fast arbete, kan hon inte låta honom arbeta nästa vecka eftersom hans arbetstillstånd går ut. - Vad ska han göra? Gå under jorden? Det är fruktansvärt fel, säger Siv Hansson.Ronald Kamuregeya mår dåligt av oron och rädslan.-  Jag är fruktansvärt rädd. Jag vill ju bara stanna här, arbeta och göra rätt för mig. Jag har två barn i Uganda. Inte skulle jag stanna här om jag vågade åka tillbaka, säger han bedrövat.
Regeringens nya regler för arbetskraftsinvandring träder i kraft 15 december. Då först kan man lämna in en ansökan om arbetstillstånd. Huvudregeln är att ett uppehålls och arbetstillstånd ska vara klart innan en person reser in och påbörjar sin anställning i Sverige.Undantag kan göras för: Studenter med uppehållstillstånd som har klarat 30 högskolepoäng eller genomfört en termins forskarutbildning. Personer som erbjudits en anställning och där det finns särskilda behov av att arbetet påbörjas direkt. Asylsökande med ett lagkraftvunnet avslagsbeslut under förutsättning att han/hon haft anställning under minst sex månader och har ett löfte om fortsatt anställning under minst ett år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om