Fackförbundets varande ordförande reser runt och pratar med avdelningsordförande och ombudsmän i Norrland. I går i Luleå, och bland frågorna är arbetsmarknadsläget en.
Sänkta löner
Ann-Christine Lindehag Sundström, ombudsman i länet, konstaterar att det tidigare fanns mer av arbetsmarknadsinriktade lösningar för att få folk i arbete.
- Nu är det enklare spår, som sänkta ungdomslöner och ändring av Las, det är ju inte där det sitter, anser hon.
Anders Ferbe efterlyser en översyn av utbildningssystemet och att yrkeslärandet växlas mellan att gå i skolan och genomgå arbetsplatsutbildning. Förändringarna i arbetslivet kommer snabbare nu än tidigare, det är en av förklaringarna till att folk inte har rätt kunskap. Då måste fotarbetet öka.
Kraften en kärnfråga
För industrin är det dessutom bra att ha Stefan Löfven som partiledare för Socialdemokraterna, anser Anders Ferbe.
- Det märks två skillnader, hela tiden och i alla sammanhang fokuserar han fram jobbfrågan. Det är den som ska stå i fokus. Exempelvis i den alternativa budgeten lyfter han fram utbildning, ett kunskapslyft, som ska lyfta kompetensen för den som är arbetslös. Det andra är att han kan industrins förutsättningar, säger Anders Ferbe.
Stefan Löfven kopplas samman med iver att bygga mer kärnkraft och har som partiledare inte det spåret att följa.
Anders Ferbe sörjer inte heller i denna fråga att en före detta metallare leder Socialdemokraterna.
- Vi måste som litet land, och med livsviktig industri, ha bra elpriser och en elförsörjning så att vi kan konkurrera. Kärnkraften står för omkring hälften av elproduktionen. Vi ser inte att alternativen kan ersätta kärnkraften. Men som partiledare har han en annan roll och ska följa ett kongressbeslut, säger Anders Ferbe.