Videon är inte längre tillgänglig
Sunderbyn
Lergärdan är ett relativt nytt villaområde i Södra Sunderbyn. Alla husen är röda och byggda med sadeltak. Området är delvis omgivet av den gamla bykärnan och hårt reglerat för vad som får och inte får finnas på tomterna.
– Det är detaljreglerat när det gäller färger och att husen ska vara vända åt ett visst håll. Jag har inget emot att man har velat sätta upp regler för att området ska få en ursprungig prägel men de har ju inte lyckats, säger Andreas Hedgren.
Han menar att om kommunen verkligen ville skapa en gammal bykänsla för Lergärdan då skulle man ha utformat reglerna en smula annorlunda.
– Då hade man tillåtit rejält stora tomter och låtit folk bygga lite som de vill. Då skulle husen mer hur som helst och mer oregelbundet. För så ser det ju ut i byarna, säger han.
Han trivs bra på Lergärdan men fäller ändå domen över bostadsområdet:
– Det ser ju ut som vilket nybyggt villaområde som helst.
Men det anser inte kommunen så båda familjen Hedgren och andra på området har stött på patrull när de velat nyttja attefallsreglerna.
– Vi är sex personer familjen, två vuxna och fyra barn. Vi har för lite rum helt enkelt. Vi behöver bygga ut och där har jag många tankar och idéer, säger Andreas Hedgren.
En lösning han sneglat på är att ersätta en befintlig friggebod på tomten med ett varmbonat attefallshus på 25 kvadratmeter. Men i likhet med grannen som också ville bygga en "attefallare" så fick han veta att det krävs mer än en bygganmälan för att få grönt ljus.
– Jag måste söka bygglov. För det första är det inte billigt att söka bygglov, det handlar om cirka 10 000 kronor mer i kostnad än en bygganmälan. Och sedan anser jag att kommunen har svårt att motivera varför Lergärdan ska tillhöra undantagen, säger Hedgren.
Han pekar på att i grannkvarteret är halva gatan inte med i undantaget utan där gäller attefallsreglerna. Detsamma gäller den äldre bebyggelsen strax intill Lergärdan.
– Där finns bland annat Sunderbyns äldsta hus men det området är inte undantaget. Jag har frågat kommunen varför men inte fått något riktigt bra svar, säger han.
Familjen Hedgren grubblar just nu på hur de ska lösa sitt oväntade problem. Det finns inte så mycket byggrätt kvar på tomten och därför känns det både dyrt och krångligt med en bygglovsprocess.