Thomas Wikström har lite ledig mark i Södra Sunderbyn, cirka en hektar. Det var åkermark där det senast odlades potatis men det nya bostadsområdet Lergärdan intill satte stopp för allt jordbruk.
När den sista potatisen var upplockad tänkte Wikström att marken kunde användas till annat. Hösten 2011 ansökte han om bygglov för tre tomter på sin mark längs Jöns Davids väg.
– Det lät positivt och miljökontoret sa ja. Och tomterna skulle anslutas till det kommunala VA-nätet, säger han och visar protokollen från kommunen.
Men sedan tog det stopp – hans ansökan om bygglov fastnade. När Thomas Wikström forskade om saken hade fick han veta att ärendet hamnat på mark- och exploateringsavdelningen.
– Jag fick veta att de skulle kontakta mig men det gjorde de aldrig. Så jag kontaktade dem, säger han.
Då fick han veta att han hans tomter inte skulle får bebyggas på många år. Men han fick även ett erbjudande att sälja marken.
– Jag erbjöds en tomt på Kronan i utbyte. Eller en på Lergärdan. Men jag tackade nej, de har försökt köpa marken i snart 30 år, säger han.
Thomas Wikström fick nu även se varför hans ansökan aldrig nådde byggnadsnämnden trots den lovande inledningen. I en skrivelse slår kommunens dåvarande VA-chef Stefan Marklund fast att det var ett misstag att lova anslutning till kommunens VA. Nätet klarade inte mer.
– Det regnade så mycket 2011, enligt skrivelsen, säger Wikström lite syrligt.
Men något bygglov blev det inte 2012 heller.
– Det regnade för mycket då med, säger Wikström.
Han kontrollerade nederbörden med SMHI och fann att uppgifterna inte stämde. Då bytte kommunen argument; den pågående utbyggnaden gör att VA-nätet inte klarar anslutningar av fastigheter som ligger utanför verksamhetsområdet för VA. Ett argument som Wikström finner märkligt.
– Då borde man informera tillsynsmyndigheten om problemen, om det nu är så illa som man säger. Och stoppa all nybyggnad, menar han.
Han underkänner även kommunens inställning att hans mark ligger utanför verksamhetsområdet.
– Min fastighet ligger inom området, i alla fall de här tre tomterna. Och enligt ett politiskt beslut från 2009 ska fastigheter som ligger i anslutning till VA-området få anslutas, säger Wikström.
Hans eget hus är anslutet och den obebyggda marken ligger på andra sidan byvägen och närmare villorna på Lergärdan.
Wikströms åker ingår i den mark som pekats ut som etapp 4 av Lergärdan. Men kommunen äger bara en del av området. Marknadsvärdet på tomter är högt så här nära sjukhuset. Det finns även skola och förskola i närheten.
– Kommunen har försökt köpa marken i 30 år. Jag var beredd att sälja men som det nu blivit är jag inte intresserad längre, säger han.
Det enda bud han fått utöver tomten på kronan är ett på 70 000 kronor.
Thomas Wikström misstänker att kommunen vill ta över marken själv och bara hittar svepskäl för att stoppa hans tre tomter.
– Jag kommer aldrig att få bygglov här så jag kan lika gärna gå ut med min kritik. Jag kommer att driva ärendet så långt jag kan, säger han.
Han har nu vänt sig till Statens Va-nämnd för att få rätt. Beslutet i Statens VA-nämnd är bindande och om Wikström får rätt måste kommunen ansluta de tre tomterna till VA-nätet. Eller överklaga. Kommunen vill villkora ett eventuellt nederlag i domstolen med att de ska få dröja med anslutningen i minst fem år även om Wikström får rätt.
VA-nämnden uppger till Kuriren att det är möjligt med villkorade domar. Men mycket ovanligt.