Han är ny länspolismästare

Öka allmänhetens förtroende för polisen. Det är en av hans kärnfrågor. Men länets nye länspolismästare hoppas också att han ska kunna lösa problemen i polisbristens Gällivare, där missnöjet mot ledningen är massivt. - Jag kommer att göra en satsning där uppe, säger Håkan Karlsson.

JA, TACK. Vikarierande länspolismästaren Håkan Karlsson har inga synpunkter på att förslaget kan innebära att samtliga tullare i Norrbotten försvinner, men välkomnar samarbete mellan myndigheterna.

JA, TACK. Vikarierande länspolismästaren Håkan Karlsson har inga synpunkter på att förslaget kan innebära att samtliga tullare i Norrbotten försvinner, men välkomnar samarbete mellan myndigheterna.

Foto: Ida Axelsson

LULEÅ2008-06-19 06:00
Sedan mitten av januari har Håkan Karlsson vikarierat på posten som länspolismästare sedan Seppo Wuori gick vidare till ett toppjobb hos Rikspolisstyrelsen.Men i går blev han officiellt utsedd av regeringen leda polisen i Norrbottens under de kommande sex åren.- Jag är oerhört glad över utnämningen. Jag förstår också att det kommer att krävas en del eftersom polisen är en grund i samhället som allmänheten ska ha synpunkter på. Vi vill ha så bra polisverksamhet som möjligt och jag ska representera myndigheten så bra jag kan, säger Håkan Karlsson när Norrbottens-Kuriren når honom på tjänsteuppdrag i Arvidsjaur.Riktig utmaning väntar
Den nye länspolismästaren inser att han har en riktig utmaning framför sig.- Det svåra är att vi har så stor yta. Att täcka en så stor yta, det är en svårighet. Vi är 25 procent av Sverige och det finns en förväntan av de som bor i Norrbotten, med all rätt, att få så bra verksamhet som möjligt. Det är det svåra.- Det goda med Norrbotten är att det finns alla möjligheter att få ner brottsligheten på en låg nivå och få god trygghet i länet. För att uppfylla dessa förhoppningar gäller det att arbeta i samklang med människorna anser han.- Just förtroendet för polisen är en av min kärnfrågor. Jag hoppas att vi ska göra ett så bra jobb att allmänheten känner att de har en stor tilltro till oss. Hur tror du förtroendet är för polisen?- Just nu vet jag att det går att förbättra, det görs ju årliga undersökningar på det. Jag kommer inte exakt ihåg men jag vet att vi inte ligger alldeles i topp just nu. Men det är en viktigt fråga för mig.
Hur ska man öka förtroendet?
- Jag tror att det beror på många praktiska saker. Dels att vi har en synlig polis tror jag bidrar: om allmänheten känner att vi är nära och man får tag på oss på telefon och att vi bryr oss om den lilla människan. Om det händer något ska polisen bry sig. Sedan tror jag att vi ska tala om vad vi göra, att man få en diskussion. Att man i dialogen mellan polisen och allmänheten, vår uppdragsgivare, får en öppen diskussion vad som kan bli bättre - utan prestige.Vad ska du göra åt personalbristen i norra delarna av länet?- Det gäller att använda det jag har på bästa sätt. Glädjande nog så kommer det nya poliser, jag hoppas att vi ska vara 500 poliser här uppe 2010. Just nu ser det ljust ut på rekryteringsfronten och då gäller det att jag styr resurserna så att de kommer hela länet till del. Det är en utmaning. Jag vet att Gällivare har stora problem. Där har det till och med slutat ett antal poliser. Vad säger du om det?- Utvecklingen i Gällivare är olycklig och det har ju varit en diskussion om vad vi ska göra. På kort sikt måste vi helt enkelt göra så att vi kommenderar folk dit. På lång sikt måste vi se till att Gällivare blir attraktivt så att man söker till polisutbildningen därifrån. Jag kommer att göra en satsning där uppe. Vad säger du till de poliser som tycker att pressen är för stor? Att de är för lite poliser där uppe.- Den uppgift som Gällivarepolisen ska lösa, den blir ju tyngre ju färre man är som ska dela på den. Därför gäller dom får hjälp från övriga delar av länet och det är en uppgift som just nu ligger på något som heter operativ ledningsgrupp.Det har ju funnits ett missnöjde mot den nya organisationen inom polisen. Hur ser du på det?- Jag tror att diskussionen har följt av just den här hårda pressen på grund av bemanningen. Jag är övertygad om att vi är rätt i organisationen och den har kommit med i det här negativa svepet. Jag tror vi är helt rätt ute och just på grund av den anledningen måste myndigheten ställa upp och hjälpa Gällivare. Visa att vi är en myndighet och inte som tidigare fyra områden. Vad hoppas du kunna uträtta under de här sex åren?- Att vi har den lägsta brottsligheten och den största tryggheten i Sverige.
Ålder: 49 år.Familj: Hustru och tre vuxna barn.Bor: Piteå (ursprungligen från Vindeln i Västerbotten).Karriär: Började polisutbildningen 1979. Kom 1980 till Piteå där han anställdes som patrullerande polis. Gick vidare som vakthavande befäl, chef för en närpolisgrupp, utredningschef och tiden innan vikariatet som länspolismästare, operativ chef.Intressen: Fritidshuset.Aktuell: Ny länspolismästare i Norrbotten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om