1981 vann Gunnar Muskos sjätte pris i en tävling ordnad av tidningen Land och Sveriges turistråd. Det handlade om att presentera en souvenir, något turister kunde tänkas vilja ha med sig hem efter semestern.
Tanken om att göra ett turistminne med utgångspunkt från åkerbäret var inte ny hos Gunnar Muskos.
– Det var självklart att det måste ha något med åkerbär att göra. Det är ett helt fenomenalt bär, säger han.
Som arkitekt var han välkänd bland byggare i länet. Han har bland annat ritat flera Maxrestauranger och Nordkalott center på Kallaxheden i samråd med Bert Persson och Ebbe Vikberg. Andra verk av Gunnar Muskos är Ebbenjarka åt Ebbe Vikberg och stugorna i Brändö stugby.
Bäret har haft en självklar plats hos honom sedan han som liten plockade det på dikesrenarna i Risudden i Tornedalen, hans barndoms by.
– Tornedalens vackraste by. Där ska en fin konsthall byggas av Gunhild Stensmyr.
Efter den hedrande sjätteplatsen i tävlingen, kom tankarna på att göra affär på åkerbärslyktan. Han och hustrun Kerstin startade eget företag. Gunnar Muskos utvecklade idén till att gälla också smycken i form av bär i Rubusserien, åkerbär, hjortron och hallon.
1981, i efterdyningarna efter talet om Stålverk 80, skapades Regioninvest för att ta vara på ideer som kunde skapa jobb i Norrbotten. Där var bland andra industrimannen Björn Wahlström inblandad. Denne ansåg att lyktorna var en fantastisk idé. En annan entusiastisk förespråkare var Lars Sandström som då var vd för Norrbottens turistråd.
– Den enda souveniren som håller, sade han.
Gunnar Muskos hade till och med kontakt med Kungliga postverket. Tjänstemännen var positiva till en frimärksserie med rubusbär, men det blev inget i slutändan.
När det gällde åkerbärs- och hjortronlyktorna, tog det stopp när Gunnar och Kerstin Muskos ville utvidga verksamheten, bland annat genom att bygga en studioglashytta först i Kyrkbyn och sedan på hennes hemgård i Sävast. Glasbruken i Småland var villiga att hjälpa till, men Gunnar Muskos ville att lyktorna skulle produceras i länet.
– Rubusserien bör tillverkas i Norrbotten. För att marknadsföra länet, menar Gunnar Muskos.
Det hade kunnat bli en god affär, den saken är klar. Orrefors har en snarlik lykta, formad som ett glasklart hallon.
– Enligt deras ekonomiavdelning har lyktan sålt för över 100 miljoner kronor, säger Gunnar Muskos.