Han är Luleås nye krogkung

I lumpen var han bra på 200 liter ärtsoppa. I dag är Thomas Larsson, 29, Luleås krogkung.
? Handlade det bara om pengar skulle jag kunna sälja öl och pizza, det här gör jag för att det är roligt med mat och miljöer.

LULEÅ2005-06-08 06:30
Det är inte kockförklädet han har på sig denna dag utan ett par kluddiga byxor. I dagarna färdigställs nämligen Thomas Larssons nästa krog, det är bråttom, och vanan att röra om i grytorna tycks med råge ha överförts till målarburken.<BR>En italiensk restaurang ska det bli.<BR> ? Man behöver bara titta på mig för att se att jag inte är från Italien, man kan säga att det här är vår tolkning av det italienska köket, beskriver han.<BR><BR><STRONG>Viktigt tänka rätt</STRONG><BR>Nya restaurangen är i de lokaler Magneto lämnade efter sig. Thomas Larsson talar om betydelsen av att tänka rätt, annars kan restaurangmiljön bli en förvirrande blandning. Närmare entrén ges plats åt lättare måltider, längre in mer klassisk restaurangmiljö och en våning ner, med separat ingång, blir det nattklubb från hösten. Om allt stämmer ska alla kategorier gäster både kunna känna avskildhet och, vartefter kvällstimmarna förflyter, föras samman i nöjesliv.<BR>Det här är långt ifrån försvarets ärtsoppekantiner, fast det här med mat började han med redan innan dess.<BR> ? Inför gymnasiet skulle man välja ut tre alternativ. Jag tog bara ett, och gick restaurangutbildningen på Bergnässkolan. Jag gillar restaurangmiljöerna och design. Just design är en förlängning av dig själv. Mat och dryck säljer du lika mycket med design, och den bestämmer också typen av gäster. Det här stället hade jag i huvudet och sedan har andra fått följa det, beskriver han.<BR><BR><STRONG>Inte bra på thaimat </STRONG><BR>Thomas Larsson är uppväxt på Bergnäset och var en bollsparkare av klass. Han är född i Thailand men säger själv att han inte är bra på thaimat och någon thailändsk restaurang har det heller inte blivit.<BR>Däremot driver han Thomas Kök & Catering på Kronan och grunden i det egna företagandet är Thomas Kök & Matsal, med Arctic Room, i utkanten av cent-rumkärnan i Luleå. Det går att driva restaurang även på sidan av.<BR> ? Folk sade att det inte skulle gå göra det i Luleå men inriktar du dig på att leverera bra mat så kan människor gå de extra metrar det blir frågan om.<BR><BR><STRONG>Arbetade i London </STRONG><BR>Thomas Larsson tycker att kvaliteten på restauranglivet i staden blivit bättre, och på den vägen verkar det kunna fortgå. Han beskriver inte sina restauranger som konkurrenter till andra utan som koncept som han valt att gå in för. Som anställd kock hann han jobba på restaurang Eden och på Ormberget och in-nan han blev sin egen arbetade han i London en tid.<BR> ? Då blev jag ännu mer inspirerad.<BR>Att driva lunchrestaurang är enbart uppehållande verksamhet, uttryckte sig en gång en veteran från kronofogdemyndigheten. Det går att driva lunchrestaurang med vinst, fast har du lagt ner miljoner på lokaler och inredning så är kraven and-ra, resonerar Thomas Larsson.<BR>Trefaldigt restaurangliv låter inte som ett dagtidsjobb och Thomas Larsson har familj, sambo samt två barn.<BR> ? Jag räknar med att ha rätt folk omkring mig så det ska gå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om