Han är förste "Teach for Sweden" i norr

Han är varje skolchefs dröm – en person med ämneskunskaper i no-ämnen och matematik och med ambitioner att bli lärare.

Ny lärare. Christian Walldén, 27, är civilingenjören som utbildar sig till lärare genom stiftelsen Teach for Sweden. Han är först ut, men Luleå ska ta in ytterligare en i år.

Ny lärare. Christian Walldén, 27, är civilingenjören som utbildar sig till lärare genom stiftelsen Teach for Sweden. Han är först ut, men Luleå ska ta in ytterligare en i år.

Foto: Elisabeth Hedman

LULEÅ2017-02-23 19:20

Christian Walldén, 27, född i Värmland, kom till Luleå 2008 från Dalarna, och gick ett civilingenjörsprogram. Efter två år som ingenjör i Norge är han nu åter i staden, men nu som blivande lärare genom stiftelsen Teach for Sweden som inlett ett samarbete med Luleå kommun.

Karina Pettersson Hedman, skolchef i Luleå, säger att samarbetet med Teach for Sweden är ytterligare sätt att locka till sig nya lärare.

– De erbjuder en ledarskapsutbildning som komplement till KPU och det lät spännande att testa. Vi vill vara attraktiva som arbetsgivare behöver också locka till oss nya grupper som vill arbeta som lärare.

Christian Walldén har avslutat dagens undervisning vid på Tunaskolan när vi träffas. Han antogs i Teach for Sweden utbildning i fjol och började på skolan efter sommaren. Det är två intensiva år han just startat, 80 procent arbete och 75 procent studier, både med Teach for Sweden och KPU vid universitetet. Men det går bra, säger han, hans civilingenjörsutbildning ligger till grund för god studieteknik.

Redan under civilingenjörsstudierna vid Luleå tekniska universitet, upptäckte han att det var roligt att undervisa.

– Jag var med i ett matteprojekt med gymnasieelever och det var roligt, säger han.

Han fick kontakten med Teach for Sweden på en mässa i Linköping, han sökte och efter en ambitiös urvalsprocess antogs han. I Luleå fick han jobb på Tunaskolan och där tog handledaren och läraren Nina Norberg emot.

– Jag fick en fantastisk bra start. Vi har undervisat tillsammans i matematik, no-ämnen och teknik.

Nu har han fått en ny handledare eftersom Norberg gått vidare till ett rektorsjobb.

Christian Walldén brinner för att lära. Han beskriver engagerat om hur att följa elevernas lärande, om glädjen när ljuset i elevers ögon tänds.

- Att vara med om en aha-upplevelse när man ser att eleverna förstod, det är fantastiskt. Frustrationen att inte förstå, det har man ju varit med om själv. Det här känts väldig bra, det är utmanande och utvecklande. Nu har jag gjort en termin jag känner mig väldigt nöjd, vi kommer framåt, Det tar tid att komma in i yrket, man måste ha respekt för yrket. Många glömmer viken otroligt viktigt roll en lärare har.

Han har aldrig varit så motiverad att plugga, säger han.

– Uppdraget är att få de här klasserna i mål. Att följa deras lärande, och ta stöd i KPU och stöd i coachningen från Teach for Sweden, det är en jättebra helhet.

Om det inte hade varit för att Teach for Sweden lockat honom eller om han inte hade kommit in på den utbildningen hade han nog inte gått vidare med lärarspåret, säger han.

– De hade en tydlig vision att alla barn har rätt att välja sin framtid. Det lockade mig. Att endast gå KPU:n skulle ha gett mig lärarbehörigheten, men vägen dit skulle nog inte ha varit lika varm. Utan Teach for Sweden vet jag inte om jag hade vågat. Tryggheten som en fast anställning ger är vikitig. Att gå på korta vikariat är en osäker anställningsform som inte hade varit något för mig.

Teach for Sweden samarbetar med Luleå tekniska universitet med KPU sedan i höstas. Vid KPU i Luleå, som är en distansutbildning, går 60 studenter. Av dem är tre från Luleå och totalt är det åtta som bor i Norrbotten. Walldén går sin KPU på annan ort.

Under året har Bodens kommun ambition att samarbeta med Teach for Sweden, och att anställa två lärare genom det.

Teach for Sweden

Studenten får en särskild ledarskapsutbildning genom stiftelsen och går samtidigt KPU, kompletterande pedagogisk utbildning för personer med annan akademisk utbildning, vid en högskola.

Anställs på en skola under de två år utbildningen tar.

Teach for Sweden finns i Stockholm, Göteborg, Malmö och Luleå.

Finansieras av privat och offentlig sektor, den till största finansiären är utbildningsdepartementet. För 2017 får man 10 miljoner kronor av departementet.

De har ett hundratal lärare under utbildning, eller som genomgått den, utvalda av 1000 sökande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!