Regn, snålblåst eller snöstorm – vädret kan inte stoppa 52-åriga Helena Sörqvist från att trampa de åtta kilometerna till jobbet på Bergnäsets industriområde. Det är en vardagsmotion hon inte vill vara utan, trots att Bergnäsbron alltid är lika kämpig och cykelturerna i vintertid bjudit på smärtsamma vurpor vid några tillfällen.
– Tre till fyra gånger i veckan cyklar jag direkt till crossfitgymmet och kör ett pass. Jag gillar att lägga upp min träning utanför arbetstid. Andra tränar under lunchen och alla får ledighetsbonus, säger Helena och förklarar att den som tränar under lunchen får 50 procent av träningstiden i lediga timmar under kommande år. För den som tränar på fritiden blir ledighetsersättningen 20 procent av tränad tid
Helena jobbar som marknadsassistent på elektronikföretaget Abelko Innovation. Företaget införde hälsokonceptet med träning för ledig tid 2017. De flesta i företaget har ett stillasittande jobb och man ville få fler att röra på sig mer.
– Med friskvårdsbidrag kanske det bara blir vi som tränar annars också som nyttjar det. Nu kommer fler upp på fötterna och alla blir friskare. Det är verkligen win-win för alla säger produktionsteknikern Niklas Lindberg, 34, som tränar i företagets eget gym minst tre gånger i veckan tillsammans med kollegan Christoffer Adolfsson, 27.
De tränar direkt efter jobbet och får således 20 procents återbäring i ledig tid.
– Vi har redan fått ihop en ledig vecka, vilket är den maximala nivån. Alla pass mellan 30 minuter och två timmar räknas, säger Christoffer.
Moroten med ledig tid har också satt fart på personal som annars helst stannar kvar i soffan.
– När vi hade en grupputmaning med promenader i dagsljus vann en av våra anställda som inte så gärna brukar röra på sig. Det var jättekul och ett bevis på att vår satsning funkar som den är tänkt, säger Caroline Nordin, 60, företagets vd, som själv uppskattar att promenera tillsammans med arbetskamrater under luncherna.
Här finns också en löpargrupp och ibland har det erbjudits både yoga och andra gruppträningspass i arbetsplatsens lokaler.
– Även de som var mest skeptiska i början har hakat på och börjat röra på sig mer. Friskvårdssatsningen är också ett led i företagets hållbarhetsarbete för personalen. Rörelse motverkar ju stillasittande och både fysisk och psykisk ohälsa, säger Helena.