Hälsokontroll hotas

Kontrollen av gynekologisk cancer är hotad. Anledningen är bristen på cytodiagnostiker, personer som analyserar cellproverna.
? Det är nästan ingen som utbildar sig i vårt yrke samtidigt som medelåldern är 55 år, säger Kersti Asplund på Sunderby sjukhus.

LULEÅ2003-12-01 06:30
Kvinnor över 23 år får genomgå regelbundna hälsotester. Vid testerna tas cellprover för att se om det finns förändringar som kan leda till livmodercancer. Proverna analyseras av cytodiagnostiker vid Sunderby sjukhus. <br>Nu slår de anställda vid laboratoriet larm. Anledningen är den höga medelåldern bland de anställda, 55 år.<br> ? Det är få som utbildar sig till cytodiagnostiker och om ingenting görs nu så kommer det att uppstå en brist inom fem?tio år. Därför hotas på sikt hälsokontrollerna av kvinnor, säger Kersti Asplund på Sunderby sjukhus.<br>Fem års utbildning<br>Hon och hennes fem kolleger berättar om de krav som finns för att bli cytodiagnostiker. Där ingår naturlinjen på gymnasiet plus utbildning som biomedicinsk analytiker. Till det kommer den ettåriga utbildningen till cytodiagnostiker.<br> ? Sedan tar det tre till fyra år innan man har lärt sig alla rutiner så att man klarar arbetet. Det tar alltså fem år innan en cytodiagnostiker är färdigutbildad. Därför måste landstinget få personer att börja vidareutbilda sig nu om det inte ska uppstå en brist om fem år, säger Monica Vikström.<br>När Kuriren träffar de sex cytodiagnostikerna talar alla om hur de trivs med arbetet. Samtidigt säger de att lönen är låg och att det är det som gör att så få utbildar sig till cytodiagnostiker.<br> ? Det är inte stor skillnad mellan vår lön och den lön som de biomedicinska analytikerna har. Därför finns det inget skäl för dem att vara borta i ett år från hemmet för att vidareutbilda sig, säger Monica Vikström.<br>De sex anställda har skrivit brev till ansvariga chefer och klagat på situationen och varnat för vad som kan hända.<br>Många slutar innan 65 <br> ? Det enda som de lovat är att erbjuda de som studerar i Malmö eller Stockholm 70 procent av lönen under studietiden. Tre tackade först ja men sedan hoppade de av. Vem vill vara borta från familjen i ett år utan att få hemresor betalda? Och vem vill offra så mycket utan att det märks på lönen när man är färdigutbildad, säger Kersti Asplund.<br>På avdelningen arbetar åtta personer men två är långtidssjukskrivna. Och flera av dem vi talar med berättar om krämpor som de får av att sitta åtta timmar per dag framför ett mikroskop.<br> ? Vi har precis all utrustning som finns för att vår arbetsmiljö ska vara bra men trots det har vi ont i axlar och nackar. Därför är det flera som talar om att sluta innan de fyller 65 år ? jag är själv en av dem, säger Birgitta Rombe.<br>Nu är landstinget i Norrbotten inte ensam om att ha cytodiagnostiker som har hög medelålder, förhållandet är likartad i hela landet.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om