Hälsocentralen, var god dröj – Bergnäset i botten: "Man googlar"

Tycker du det är lätt eller svårt att komma i kontakt med vården?
Det kan nämligen vara stora skillnader mellan hälsocentraler i Luleå när det gäller om de ringer upp patienten samma dag.
– Det är inte superlätt, kan jag tycka, säger Luleåbon Annica Thelin, 33.

"Det man ska ha med sig det här året är att vi byter journalsystem. Det kräver mycket jobb", säger Camilla Brännström, verksamhetsområdeschef primärvården Boden/Luleå

"Det man ska ha med sig det här året är att vi byter journalsystem. Det kräver mycket jobb", säger Camilla Brännström, verksamhetsområdeschef primärvården Boden/Luleå

Foto: Jessica Rosengren

Luleå2024-11-05 05:00

Nyheten i korthet

  • Hälsocentralerna i Luleå visar stora skillnader i tillgänglighet, med Bergnäset och Gammelstad i botten med endast 60% tillgänglighet.
  • Hertsöns hälsocentral presterar bäst med 99% tillgänglighet. Målet är 100% tillgänglighet.
  • Bemanningssituationen och det nya journalsystemet Cosmic nämns som faktorer som påverkar tillgängligheten.

Luleåbon Annica Thelin, 33, är på väg in på matbutiken på Bergnäset med Elsie 10 månader. Hon har tänkt på det här med svårigheterna att nå fram till vården.

– Man ringer, och hoppas att få en uppringningstid. Det får man inte alltid samma dag, om man inte är bland de första som ringer. Jag tycker det funkar bättre om att ha kontakt med bvc, i alla fall. Så det är väl tur. Det är svårare till en själv, säger Annica Thelin.

Vad tycker du om det då?

– Nej, det är väl inte alltid så jättekul. Alltså, man måste ju lägga ner ganska mycket tid på att få tag i dem. Kollar 1177 och sådant själv, och googlar. Väntar in i det sista med att ringa. 

Samtidigt vill hon lägga till att hon har förståelse för vårdpersonalens situation.

– Jag förstår att de som arbetar i vården redan är överbelastade, så jag klandrar dem inte för svårigheterna att få tag i dem, säger hon. 

undefined
Utbildningssamordnaren Annica Thelin, 33, Luleå, har förståelse för att vårdpersonalen har fullt upp.

Vid en titt på statistiken (se faktaruta) för telefontillgängligheten vid Luleås hälsocentraler under perioden januari till augusti 2024 sticker främst två verksamheter ut med bottennoteringar; Bergnäset och Gammelstad – som båda ligger runt 60 procents tillgänglighet. 
Bäst presterar Hertsöns hälsocentral med 99 procent.

Målet är 100 procent tillgänglighet. 
I år har svarsfrekvensen gått ner tre procentenheter jämfört med förra året.

– Våra patienter ska få kontakt med oss samma dag. Vi följer tillgängligheten på hälsocentralerna dagligen, ser över så att vi kan frigöra så mycket resurser som möjligt till tillgänglighet och telefonen, säger Camilla Brännström, verksamhetsområdeschef för primärvården i Luleå/Boden på Region Norrbotten.

Att patienter ska nå vården är en av primärvårdens viktigaste uppdrag, framhåller hon.

Hur kommer det sig att det skiljer sig mellan hälsocentralerna?

– Det är väldigt kopplat till bemanningssituationen. Kommer man på måndag morgon och tre i personalen är sjuka, då är det färre som kan sitta och ringa. Är alla på plats, kommer alla telefonsamtal fram. Hälsocentralerna försöker också hjälpa varandra.

Hur ser du på att det kan bli stora skillnader?

– Målsättningen är att ligga på hög procent hela tiden, säger hon men nämner att personalfrågan är utmanande och att vårdpersonal kan bli sjuka.

Gammelstad har legat på 60 procent hela året fram till augusti, samma i fjol. Beror det enbart på bemanning?

– Det var det. Nu är de fullbemannade sedan innan sommaren, så nu har de en annan tillgänglighet, säger Camilla Brännström.

Så de siffrorna kommer bli bättre?

– Ja, absolut, det har vi redan sett.

undefined
"Det man ska ha med sig det här året är att vi byter journalsystem. Det kräver mycket jobb", säger Camilla Brännström, verksamhetsområdeschef primärvården Boden/Luleå

Två andra faktorer som kan påverka är sommaren, då "hälften av personalen är på semester", enligt Brännström. Och det nya journalsystemet Cosmic som ska sjösättas om några veckor. 

– Hela våren har vi utbildat all personal i det nya systemet. Det har gjort att tillgängligheten kan ha påverkats, säger Camilla Brännström. 

Hur jobbar ni framåt, för att förbättra?

– Vi tittar på de som lyckas, hur arbetar de? Alla cheferna för hälsocentralerna sitter i samma ledningsgrupp, så det är ett stort utbyte. Vi följs upp från vår beställarenhet. Ligger vi lågt i tillgänglighet, då ska vi in med en handlingsplan. Det är noga uppföljt. Det är ju för att medborgarna ska till oss i första hand och det är viktigt att vi är tillgängliga, säger hon.

Vad vill du säga till patienter som inte blir uppringda?

– Jag skulle uppmana att man provar ringa igen samma dag, då vi justerar i våra scheman och successivt kan öka upp fler tider när vi får stuva om dagen. Är man jättedålig ska man komma hit. Vill man så kan man chatta i stället, eller ringa 1177 och få råd av dem, säger Brännström.

undefined
"Man jobbar med det här hela tiden, vi har haft turen att inte ha så hög omsättning på personal", säger Sebastian Ekström, hälsocentralchef på Hertsön.

Hertsöns hälsocentral presterar bra.

– Vi brukar ligga väldigt bra till på tillgängligheten, generellt sett. Vi håller koll regelbundet, säger Sebastian Ekström, hälsocentralchef.

Han säger att de märker ganska fort om "det börjar svaja".

– Är det så att vi märker att det är många fler som ringer in anpassar vi verksamheten så gott vi kan. Måndagar är en sådan dag, då är det mer personal vid telefonen. Vi håller koll på det och justerar.

Hur viktigt är det att vara tillgänglig?

– Det är ett av våra prioriterade områden. Det är ju en av de viktiga delarna i primärvården, att folk kommer i kontakt med oss. Det kan vara av blandade anledningar man ringer, då gäller det att kunna ta emot och prioritera.

Händer det att ni inte hinner ringa upp samma dag?

– Det skulle jag inte säga. Vi kan se det i systemet, om det är samtal som inte kommit fram. Hos oss är det ganska sällan som det blir så.

Hertsöns hälsocentral är en av de mindre i Luleå, med cirka 4 400 listade patienter i upptagningsområdet Hertsön/Lerbäcken. Största hälsocentralen är Stadsviken följt av Björkskatan.

Vad är det som gör att ni ligger högt i tillgänglighet?

– Alla prioriterar telefonen. Men det är en fördel för oss att vi har en mindre hälsocentral. Vi har lägre antal totalsamtal än de flesta, säger Sebastian Ekström.

undefined
Ann-Catrin Larsson.

Luleåbon Ann-Catrin Larsson, 53, jobbar som specialpedagog. Hon ska också in i butiken på Bergnäset den här dagen. Att komma i kontakt med vården är inte lätt, enligt henne.

– Jag tycker det blivit en stor försämring senaste åren, säger hon.

I telefonkontakt?

– Ja, och generellt att få komma på besök.

Vad är det som blivit sämre?

– Man får inte vara sjuk för att vara sjuk, och behöva komma fram. Man får stå på sig, säger Ann-Catrin Larsson.

Telefonen i siffror

Här är telefontillgängligheten i procent per hälsocentral, perioden januari till augusti 2023 och 2024.

Siffrorna visar andel patienter som fått kontakt med hälsocentralen via telefon samma dag. 

Januari-augusti 2023:

Bergnäsets hälsocentral: 92 procent

Björkskatans hälsocentral: 91 procent

Gammelstads hälsocentral: 64 procent

Hermelinens VC (privat): 99 procent

Hertsöns hälsocentral: 99 procent

Råneå hälsocentral: 79 procent

Stadsvikens hälsocentral: 84 procent

Vårdcentralen Norra hamn (privat): 93 procent

Örnäsets hälsocentral: 80 procent

Januari-augusti 2024:

Bergnäsets hälsocentral: 61 procent

Björkskatans hälsocentral: 78 procent

Gammelstads hälsocentral: 60 procent

Hermelinens VC (privat): 97 procent

Hertsöns hälsocentral: 99 procent

Råneå hälsocentral: 88 procent

Stadsvikens hälsocentral: 80 procent

Vårdcentralen Norra hamn (privat): 84 procent

Örnäsets hälsocentral: 73 procent

Källa: Region Norrbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!