Hälsocentralen testade ett nytt grepp – då vällde patienterna in

För tio veckor sedan införde Björkskatans hälsocentral drop in – för att förbättra tillgänligheten.
Gensvaret lät inte vänta på sig.
– Det var massivt, säger Emma Lundgren, sjuksköterska.

"Från början var det väldigt många men nu är det en jämnare fördelning", säger Erika Norberg (t h), enhetschef på Björkskatans hälsocentral. "Det var den andra veckan vi hade toppen", säger Emma Lundgren, sjuksköterska.

"Från början var det väldigt många men nu är det en jämnare fördelning", säger Erika Norberg (t h), enhetschef på Björkskatans hälsocentral. "Det var den andra veckan vi hade toppen", säger Emma Lundgren, sjuksköterska.

Foto: Jessica Rosengren

Luleå2024-12-20 05:00

Nyheten i korthet

  • Björkskatans hälsocentral i Luleå införde drop-in-tjänster för icke-akuta patienter för tio veckor sedan, vilket resulterade i en massiv ökning av patientbesök.
  • Drop-in-tjänsten, som är öppen fyra dagar i veckan, har avlastat telefonlinjer och bokade tider, vilket gör att fler patienter kan hjälpas med samma resurser.
  • Trots vissa klagomål om väntetider är majoriteten av patienterna nöjda med den nya tjänsten, och hälsocentralen planerar att utvärdera dess effektivitet i februari.

Två av Luleås största hälsocentraler i Region Norrbottens regi, sett till antal listade patienter: Stadsviken och Björkskatan, har numera något som de kallar för drop in.

Stadsviken införde det i februari, och Björkskatan i oktober.

Akuta besök är det alltid öppet för. Det här konceptet handlar om sådant som inte är akut men som ändå kan behöva en bedömning. I stället för att ringa kan patienten välja att ta sig till hälsocentralen.

Fyra dagar i veckan, under två specifika timmar på förmiddagen, är det fritt fram att kika in utan att ha bokat en tid. Då kan patienten anmäla sig, sedan stänger insläppet. 

Sjuksköterskan Emma Lundgren säger att trycket var stort i början.

Väntrummet var fullt.

– Som mest var det 45 patienter på två timmar. Det var massivt i början, säger hon.

– Ni gick in i ett helt annat läge de första dagarna. Vi var alla förväntansfulla när det skulle öppna. Man visste ju inte, skulle det komma någon?, säger Erika Norberg, enhetschef på Björkskatans hälsocentral.

Patienternas åkommor kan vara alltifrån långdragna förkylningar, hosta, akuta bröstsmärtor, gallstensfall, knä, axlar- och ryggproblem och psykisk ohälsa.

undefined
"Det är en av vägarna in att få en bedömning", säger Camilla Brännström, verksamhetsområdeschef primärvården Boden/Luleå, om drop in, som komplement till exempelvis bokade tider, chatt eller telefon. Fler hälsocentraler kan komma att införa konceptet.

De menar att som första linjens hälsa- och sjukvård, alltså dit patienten vänder sig först, får personalen vara beredda på allt möjligt.

– Det är väldigt blandat, säger Emma Lundgren.

Vad tycker patienterna om upplägget med drop in?

– Jag tror majoriteten är nöjda. Nio av tio tycker det är jättebra, dels att det blir ett personligt möte och att de får träffa läkare om behovet finns, säger hon.

Vad säger de som inte varit nöjda?

– De tycker att det kan vara jobbigt att sitta och vänta, för ibland blir det väntetid. Det är väl det som varit det negativa, säger Emma Lundgren.

undefined
Björkskatans hälsocentral har infört drop in för patienterna. Det är ett sätt att avlasta telefonen, där tillgängligheten har ökat till 100 procent.

Erika Norberg berättar att de valde att köra igång med drop in för att kunna vara mer tillgängliga. Förändringen har avlastat både telefonen men även de bokade tiderna.

– Hittills har det känts som att vi har möjlighet att hjälpa fler under samma tid och med samma resurser, säger Erika Norberg.

Ska ni fortsätta med drop in?

– Vi ska ha en utvärdering i februari och se hur det har blivit. Har vi uppnått det vi tänkte att det skulle generera? Vi måste testa olika sätt för att vara så tillgängliga som möjligt, säger Erika Norberg.

För Emma Lundgren innebär det att jobbet fått lite mer puls i och nerv, i och med fler patientmöten där hon inte riktigt vet vad hon möts av.

Vad finns det för vinster med förändringen?

– Det är patientmötena, och att kunna hjälpa dem på bästa sätt. Sedan är det ju en utmaning, men en rolig sådan, säger Emma Lundgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!