Här laddas för en framtid med elbilar

Håller nätet? Räcker elen? Omställningen till elbilar har satts i rullning. ”Det är spännande att få vara del av den utvecklingen”, säger Magnus Tillqvist, chef för energitjänster vid Luleå Energi.

Luleå Energi är en tung aktör i omställningen till elbilar lokalt i Luleå. Magnus Tillqvist och Carina Zolland kan se fram mot spännande utmaningar.

Luleå Energi är en tung aktör i omställningen till elbilar lokalt i Luleå. Magnus Tillqvist och Carina Zolland kan se fram mot spännande utmaningar.

Foto: Thomas Lövgren

Luleå2020-11-28 07:00

2045 ska Sveriges nettoutsläpp av koldioxid vara noll – och utfasningen av fossila bränslen har redan påbörjats.

De laddbara bilarna är ännu förhållandevis få, men stora förändringar är på gång. Statliga energijätten Vattenfalls vision är att en miljon elbilar rullar på de svenska vägarna 2030 – en enorm ökning från dagens cirka 160 000 laddbara personbilar.

Räcker då elen till en elektrifierad bilflotta? Vi tar Luleå som exempel. Här finns i dag cirka 40 000 personbilar i trafik, men i dagsläget är bara drygt 400 laddbara (ren eldrift eller laddhybrid).

– Simuleringar har gjorts, och då ser vi egentligen inga problem vad gäller energimängd och effekt, om så all trafik skulle vara konverterad till el. Sedan kan det så klart finnas en del svaga punkter i nätet, säger Daniel Agrér, chef för elnätet vid Luleå Energi.

När folk vaknar på morgonen eller kommer hem från jobbet vid 17-tiden belastas nätet hårdare, inte minst under den kallaste delen av året. 

– Teoretiskt kan det bli situationer med topplaster, att alla vill ladda samtidigt. Men det är något som kanske inte behöver uppstå tack vare den smarta teknik som finns, säger Emma Svartsjaern, elkraftsingenjör vid Luleå Energi.

Med laddboxar (se artikel intill) som kan programmeras finns möjlighet att jämna ut belastningen över dygnet och undvika problem. 

– Man kan reglera när laddning ska starta, alternativt dimensionera efter elanläggningen och då kommer man att förskjuta de här topplasttillfällena, säger Svartsjaern.

Tariffer är en annan väg till jämnare uttag, det vill säga att olika prissättning styr förbrukningen till tider då utrymmet för laddning är bättre.

Tillfälligt höga laster i näten är inte bara ett lokalt problem.

– Det är nationellt, ja ett problem i hela världen. Från myndighetshåll ser man över regelverk och tariffer så att de ska ge incitament för slutkunden att göra den här styrningen. Plockar du ut mycket ström på kort tid så skulle det kunna kosta mer, alternativt att du väljer att sprida ut det under längre tid så får du lägre pris, säger Daniel Agrér.

Beskedet från elnätschefen är alltså att Luleå Energi klarar en övergång till elbilar.

Ingen kapacitetsbrist eller behov av stora investeringar?

– Inte om vi ser enbart till elbilsladdning. Sedan befinner vi oss i en tid när inte bara bilarna ska gå på el. Ståltillverkning, cementtillverkning, och så vidare, ska gå på el. I det avseendet är vi i ett läge då vi gör kraftfulla investeringar i nätet för att möta framtida behov.

I Sverige finns i dag ungefär fem miljoner personbilar i trafik. Enligt beräkningar från Vattenfall skulle motsvarade antal elbilar kräva ungefär 12 TWh (terawattimmar=miljarder kilowattimmar) el. Som jämförelse uppgick Sveriges nettoexport 2019 till 25,8 TWh. Samma år slog vindkraften rekord och producerade 19,5 TWh.

En vanlig fråga kring omställningen till elbilar är vad som händer med elpriset generellt då efterfrågan ökar. Här spelar förstås många faktorer in och något givet svar finns inte.

Magnus Tillqvist:

– Man får se vad som händer med produktionen också. Vi ser att det tillkommer förnybar produktion hela tiden, till exempel vindkraften som etableras här uppe i Markbygden. Där sker ett tillskott och den kommer på sikt att utgöra en stor del av den totala produktionen tillsammans med vattenkraften. Produktionsmässigt är det få platser som är så gynnsamma som där vi befinner oss.

Laddbara bilar i trafik

Laddbara bilar i trafik november 2020 (Utsläppsklass elbil+laddhybrid)

Sverige: 159 159 (48 270 elbilar+110 889 laddhybrider)

Norrbotten:1 494 (549+945)

Luleå: 693 (265+428)

Totala antalet personbilar i trafik i Sverige är i dagsläget cirka fem miljoner. 

Hittills i år uppgår andelen laddbara bilar till 28,9 procent av det totala antalet nyregistreringar. Prognoserna pekar mot 30 procent.

Källa: Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!