Hållbarhet i fokus

Hållbarhet är temat för årets Entreprenörsvecka på Luleå tekniska universitet. Hänsyn till sociala och etiska frågor förutspås bli viktigare för företagen.

FARVÄL TILL FLASKVATTNET. Nicklas Jonsson visar upp det senaste i att minska Scandic-hotellens miljöpåverkan, en vattenkaraff av återvunnet glas. Scandic ska sluta servera buteljerat vatten, hädanefter blir det kranvatten på karaff. Till höger syns Gunnar Tåhlin och Annkatrin Lundqvist.

FARVÄL TILL FLASKVATTNET. Nicklas Jonsson visar upp det senaste i att minska Scandic-hotellens miljöpåverkan, en vattenkaraff av återvunnet glas. Scandic ska sluta servera buteljerat vatten, hädanefter blir det kranvatten på karaff. Till höger syns Gunnar Tåhlin och Annkatrin Lundqvist.

Foto: Mattias Forsberg

Luleå2010-10-06 06:00
Drygt 25 personer hade kommit för att lyssna till en paneldebatt om hållbarhet med representanter för fem lokalt förankrade företag.I panelen satt hotelldirektören Nicklas Jonsson från Scandic hotell, trendspanaren och designern Annkathrin Lundqvist, Gunnar Tåhlin, vd för fastighetsbolaget Galären, Tomas Tavér, vd för Friginor och Pär Larshans, hållbarhets- och CSR-chef på hamburgerkedjan Max.Den gemensamma nämnaren för ovan nämnda företag är att de arbetar medvetet med hållbarhetsfrågor på olika sätt. Det blev inte mycket till debatt mellan deltagarna, utan mer av redogörelser för deras respektive verksamheter.Etiska frågor viktigare
Flera i panelen menade att sociala och etiska frågor kommer att bli allt viktigare för företagen. - Vi har börjat fundera hur vi väljer leverantörer, exemplifierade Nicklas Jonsson hur arbetssättet inte längre begränsas av det egna företagets verksamhet.Medvetna konsumenter ställer krav på miljömässigt och socialt acceptabla produkter. Där finns ett tryck på företagen att utveckla sin verksamhet så att den blir mer hållbar.- För det första måste man ge konsumenten möjligheten att göra ett val, sade Gunnar Tåhlin. Kostnaderna sjunker
När hyresgästerna själva får betala för energiförbrukningen så sjunker kostnaderna med cirka 30 procent berättade han. Galären kommer att mäta förbrukningen av varmt och kallt vatten i de 50 nya lägenheter som man ska bygga i centrala Luleå. Det läggs sedan på som en rörlig kostnad som hyresgästerna får betala. - Då blir den enskilde konsumenten tvungen att ta ställning, sade Gunnar Tåhlin.I branscher som verkar längre ifrån konsumenterna kan det vara svårare att få genomslag för nya mer miljövänliga produkter och tekniker. Det menade Tomas Tavér utifrån sina erfarenheter från Friginor, som installerar och servar kyl- och frysanläggningar.- Konsumentnära branscher är nog mera känsliga än ren industri. Men myndigheterna kommer att skruva åt kraven, sade Tomas Tavér.Entreprenörsveckan fortsätter idag, imorgon och på fredag. Arrangemangen finansieras med pengar från Vinnovas nyckelaktörsprogram. LTU Innovation och IES är arrangörer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!