Håll kylan i sommarvärmen

Den varma sommaren har gjort att årets rötmånad är här tidigare än normalt. Redan nu är det alltså dags att tänka lite extra på hur man förvarar och tillagar maten.
Kuriren tipsar om hur du på bästa sätt undviker magåkommor i sommarvärmen.

LULEÅ2005-07-20 06:30
Det är den varmaste tiden på året och bakterierna frodas i värmen. Normalt infaller den så kallade rötmånaden mellan 23 juli och 23 augusti. Men enligt SMHI är vi redan mitt i den årliga bakterieperioden.<br>&nbsp;? Egentligen kan man inte säga att rötmånaden infaller ett visst datum, förklarar Sten Laurin, meteorolog. Det beror på de faktiska väderförhållandena, på luftfuktigheten och temperaturen. Bakterier frodas och växer till sig i värmen just nu, så därför kan man säga att rötmånaden redan är här, säger han.<br>Under sommaren rapporteras enligt Smittskyddsinstitutet en tydlig ökning av bland annat bakterien campylobacter. Men det är inte frågan om några epidemier av magsjuka.<br>&nbsp;? Snarare är det så att vi ändrar vårt beteende under sommaren. Vi är ute mer, och både äter och lagar mat mer utomhus än vanligt, säger Yvonne Andersson, epidemiolog på SMI. Jag tycker inte att det finns någon särskild rötmånad, säger hon.<br>Rötmånad eller inte, med de höga sommartemperaturerna ökar risken för infektioner som sprids med mat och vatten. Yvonne Andersson berättar att campylobakter finns i alla typer av kött, och att fågelkött är särskilt känsligt. Men campylobacten trivs även i brunnar och fjällbäckar. Och hos hundar.<br>&nbsp;? Hundar kan vara smittbärare utan att själv bli sjuka, säger hon. När det gäller små barn som leker med djur finns det anledning att tänka på smittrisken.<br>För att undvika matförgiftning och så kallad sommarsjuka gäller det alltså i första hand att tänka på hygienen och livsmedelshanteringen. Enligt Yvonne Andersson är det särskilt viktigt att hantera maten rätt.<br>&nbsp;? Det slarvas nog med hanteringen när man tillagar mat i båtar och på campingar. Bakterierna frodas under sådana förhållanden, säger hon. Det gäller att hålla maten väl kyld i sommarvärmen.<br><br>Fakta/Rötmånad<br>Enligt gammal folktro infaller rötmånaden när solen står i lejonets tecken, det vill säga mellan den 23 juli och 23 augusti. Den kallades även hunddagarna, av engelskans dog days, eftersom solen under denna period står nära Sirius, hundstjärnan. Förr menade man att värmen och rötan påverkade både människor och djur, att det under rötmånaden föddes vanskapta kalvar och andra missfoster. På grund av dåliga förvaringsmöjligheter ? de var hänvisade till varma jordkällare ? blev maten dålig och många drabbades av matförgiftning. I dag innebär begreppet rötmånad kort och gott att det är den varmaste tiden på året med extra gynnsamma förhållanden för olika slags bakterier.<br>Källa: Livsmedelsverket<br><br>Så undviker du magsjuka under sommaren <br>Tvätta händerna med flytande tvål före måltider och efter toalettbesök. Smittan sprids ofta genom maten.<br>Det har stor betydelse hur man förvarar och hanterar mat och köksredskap. Låt inte maten stå framme i värmen. Diska skärbrädor och knivar direkt när rått kött, rå fisk eller kyckling skurits upp. Använd olika skärbrädor till kött och till grönsaker.<br>En tumregel är att varm mat skall hållas varm och att kall mat skall förvaras kallt. Kyl ned kall mat snabbt och förvara den sedan kallt.<br>Skölj frukt och grönsaker extra noggrant eftersom jord som fastnat kan innehålla farliga bakterier.<br>Byt disktrasor och diskborstar ofta, de surnar snabbare nu.<br>Använd en speciell trasa när du torkar av utemöbler. Avföring från fåglar innehåller mycket smittämnen och de vill du inte ha med dig in till diskbänken.<br>Källa: Vårdguiden, Livsmedelsverket<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om