Hälften av tjänstemännen hinner med sitt jobb

Knappt hälften av tjänstemännen i privat sektor uppger att de hinner med sitt jobb under arbetstiden, visar en ny undersökning.

"Den vanligaste orsaken till sjukskrivning är psykosociala orsaker och en av dem är ju stress", säger Siw Ahlfort, ombudsman och coach på Unionen Norrbotten.

"Den vanligaste orsaken till sjukskrivning är psykosociala orsaker och en av dem är ju stress", säger Siw Ahlfort, ombudsman och coach på Unionen Norrbotten.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2018-10-21 18:08

Undersökningen som också har genomförts några gånger tidigare är utförd av Novus på uppdrag av Unionen som har sammanställt svar från 2791 privatanställda tjänstemän.

48 procent av de norrbottniska tjänstemännen i privat sektor uppger att de inte hinner med sitt jobb och siffran är ungefär lika stor över hela landet.

Enligt undersökningen kan bara sex av tio tacka nej till extrajobb utan att det får konsekvenser. Undersökningen visar också vilka faktorer som orsakar mest stress. Det som de flesta blir stressade av är för hög arbetsbelastning.

– Vi tittar på olika stressrelaterade faktorer i arbetslivet minst en gång per år. Vi ser att allt fler blir allt mer stressade och det syns också på ohälsotalet. Den vanligaste orsaken till sjukskrivning är psykosociala orsaker och en av dem är ju stress, säger Siw Ahlfort, ombudsman och coach på Unionen Norrbotten.

Utvecklingen går mot att belastningen ökar på vare enskild anställd i takt med att organisationer slimmas.

– Det finns inte marginaler om man blir sjuk eller behöver vara borta av annan anledning. Det orsakar också stress och gör att det är svårt att hinna med arbetet.

Man kan också se skillnader mellan män och kvinnor då kvinnor har än mindre möjlighet än män att skjuta på deadlines eller tacka nej till arbetsuppgifter utan någon form av följd.

Chefer har i än högre grad svårt att hinna med. Endast 37 procent av cheferna upplever att de hinner med sina arbetsuppgifter under ordinarie arbetstid.

Målet med undersökningarna är för Unionen att alla ska må bra på och av sitt jobb. Resultaten används för att ställa krav på arbetsgivare och politiker.

– Vet vi vad som orsakar problem så kan vi lättare hitta rätt verktyg för att hantera det.

Arbetsmiljöverkets föreskrift Organisatorisk och social hälsa kom våren 2016 men den efterföljs inte i nog stor utsträckning, säger Siw Ahlfort.

Arbetsgivare är som regel bra på att hålla koll på den fysiska arbetsmiljön men det gäller generellt inte för den psykosociala arbetsmiljön som föreskriften handlar om.

– Den säger att man måste hålla koll på arbetsbelastningen och anpassa resurserna i arbetet efter den. Det här är något vi ser att de måste jobba mycket mer med.

Det som enligt Siw Ahlfort gör resultatet i undersökningen extra allvarligt är dels den höga siffran men också att det är något som pågår hela tiden.

– Vi är ganska toleranta för stress under kortare perioder men om stressen blir konstant och vi inte får tillräcklig återhämtning kan den göra oss sjuka.

Jobbar du som tjänsteman på ett privat företag, känner du igen dig och vill berätta om hur du har det på jobbet?

Hör av dig direkt till reportern på maria.lindgren@norrbottensmedia.se, till vår tipsmejl tips@norrbottensmedia.se eller ring 0920-26 30 01.

Föreskrift

Arbetsmiljöföreskriften AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö trädde i kraft 2016-03-31 och gäller för alla som har anställda eller inhyrd arbetskraft, som en del i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Den omfattar arbetets organisering, krav och resurser inom tre områden: Arbetsbelastning, arbetstid och kränkande särbehandling.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om