Hägnan visar upp jultradition förr och nu

På Hägnans traditionella julmarknad blandades historiska tillbakablickar med julkommers. Besökarna som tittade in i Storgården fick en glimt av hur det kunde ha sett ut på 1880-talet. Glögg och pepparkakor, ugnsvarm klådda eller nyrökt forell var bara en del av all den förtäring som fanns att tillgå.

LULEÅ2004-12-06 06:30
<A href="http://www.kuriren.nu/debatt.asp?ExpanderID=&amp;ArticleID=709192&amp;CategoryID=2769&amp;ArticleOutputTemplateID=90&amp;ArticleStateID=2&amp;ParentID="><STRONG>Debatt: Bjud på ditt bästa julklappstips</STRONG></A><BR><BR><BR>I helgen hölls Hägnans traditionella julmarknad, ett arrangemang som brukar locka flera tusen besökare. Årets julmarknad hölls mot en passande bakgrund av vit snö, det är inte alla år som det vintervita snötäcket pryder marken till andra advent.<BR>63 utställare och försäljare fanns utspridda på området, både inomhus och ute. Framför ett marknadsstånd med halmslöjd stod Arne Lundström och hans fru Iris och tittade när Kuriren besökte Hägnan i lördags.<BR>&nbsp;? Det är roligt att gå och titta, tyckte Arne Lundström.<BR>&nbsp;? Det är verkligt fina arbeten som de har gjort, sade Iris Lundström.<BR>Några julklappsköp var inte planerade, det skulle i så fall vara om de hittade något speciellt. Men anisbröd skulle han minsann köpa berättade Arne Lundström innan han och frun gick vidare.<BR>Bland de mindre barnen var norska fjordhästen Tjalle ett riktigt dragplåster. Han stod lugnt och mumsade på sitt hö när han inte travade runt med släden fylld av barn och vuxna.<BR>Mat och annan förtäring fanns att få på många ställen. Inne i en av stugorna bakades det klådda. Det var en rykande åtgång på de ugnsvarma bröden. Efter 45 minuters bak var den första degsatsen på sex liter slut.<BR>&nbsp;? Det kommer nog att gå cirka 30 liter deg i dag, gissade Börje Olsson som tillsammans med Tyra Boström och Johnny Sandqvist stod för bageriverksamheten.<BR>I en annan stuga, torpet, satt den kloka gumman Hulda och gav goda råd till besökarna och berättade historier, baserade på skrock och gammal folktro.<BR>&nbsp;? Vi vill ha det litet gammeldags. Det är roligt att våra aktörer är igång och kan förmedla lite kunskap, sade Ann Lindblom Berg som är programansvarig för Hägnans verksamhet.<BR>Av den anledningen är man också lite grannlaga när det gäller vilka försäljare som släpps in på området. Hantverk och liknande produkter är det man helst vill se berättade hon vidare.<BR>Inne i Storgården hade gårdsfolket dukat upp ett julbord så som de kunde ha sett ut på 1880-talet. Barn från Kyrkbyskolan sjöng julvisor i ett av rummen och i det andra rummet satte sig gårdsfolket till bords för att äta lunch; rökt fisk, potatis och tunnbröd med smör som sköljdes ned med lingondricka.<BR>Pigan i huset, Anette Andersson, kom på att hon faktiskt firade ett slags jubileum på Hägnans julmarknad.<BR>&nbsp;? Jag har varit här sedan 1989, det är 15 år. Det var nästan ett jubileum, konstaterade hon.<BR>Julmarknaden på Hägnan går tillbaka till 1970-talet berättade hon.<BR>&nbsp;? Det var en av de få aktiviteter som Hägnan hade, det och så midsommarfirandet, mindes Anette Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om