HA-mannen lämnade hustrun – drog till Cap Verde med ny kvinna

Den förre Hells Angels-medlemmen lät hustrun ta hand om hans gravt funktionsnedsatta son.
Själv reste han till Cap Verde med sin nya älskarinna – innan han senare dömdes till över två års fängelse för grovt vapenbrott.
Nu erkänner både han och ex-partnern att de tjänade miljoner på att låta fejkade assistenter avlönas för att ta hand om mannens son.
– Jag fick pengar av dem, det kommer jag inte undan, säger kvinnan.

Far och son. Den huvudåtalade mannen – tidigare fullvärdig medlem av Hells Angels i Luleå – tillsammans med sin gravt funktionshindrade son.

Far och son. Den huvudåtalade mannen – tidigare fullvärdig medlem av Hells Angels i Luleå – tillsammans med sin gravt funktionshindrade son.

Foto: Polisen

Luleå2024-12-06 17:56

Rättegången efter länets största assistansbedrägeri någonsin fortsätter och de senaste dagarna har huvudåtalade i målet förhörts – en man i 50-årsåldern som i flera år var fullvärdig medlem av Hells Angels i Luleå samt hans före detta hustru, en kvinna i 35-årsåldern från Skåne. 

Tillsammans med assistansbolag och åtta "fiktiva" assistenter ska de, enligt åtalen, ha lurat Försäkringskassan på drygt 6,5 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar vid 49 olika tillfällen.

Under en heldag beskrev mannen sin nära relation till sin svårt funktionsnedsatta son – alla läkarbesöken, operationer och kontakter med myndigheterna genom åren.

– Om du får ett barn som X, med de behov han har, får du en särskild emotionell anknytning. Du vet att han alltid kommer behöva allt stöd han kan få, och min största fruktan har varit den dag jag går bort. Vad händer om allt skiter sig med samhället, om inte jag är där för honom längre?

undefined
Far och son. Den huvudåtalade mannen – tidigare fullvärdig medlem av Hells Angels i Luleå – tillsammans med sin gravt funktionshindrade son.

Han har själv arbetat som personlig assistent i många år och avlönades som sådan även för sin son. 

– Han gillar att lyssna på musik, gå på stan, kolla in brudar och hänga med mig, även på gymmet. Han är som en tjejmagnet, sa mannen i förhören och skrattade lätt. 

Hösten 2019 fick han kontakt med den åtalade kvinnan från Skåne. En passionerad blixtförälskelse uppstod och paret gifte sig. 

– Han förstod mig på ett sätt som ingen annan har gjort. X var min stora kärlek, berättade den 35-åriga kvinnan i förhör.

Hon anställdes också som assistent för sonen, samtidigt som Försäkringskassan började få in assistansräkningar och tidsredovisningar även för andra assistenter.

Enligt åklagarna var det nu de grova bidragsbrotten började ta form, inte minst genom att "assistenterna" skickade sina löner vidare till mannen och kvinnan.  

– Jag förstår att det ser konstigt ut, att detta handlar om felaktigt utbetalda pengar, sa mannen under rättegången. 

undefined
Den gravt funktionshindrade pojken hittades av polisen på en nedsmutsad madrass i ett av rummen i den spartanskt inredda lägenheten i Luleå.

Paret flyttade senare, under 2021, till Luleå där mannen snart blev HA-medlem men tillvaron på Tuna blev inte som kvinnan hade tänkt sig. 

Hon fick ta huvudansvaret för de totalt fem barnen – varav fyra var mannens inklusive den handikappade sonen – och relationen började knaka i fogarna. 

– Jag fick inget socialt umgänge, folk förstår inte skånska i Luleå. Därför var jag hemma i stort sett hela tiden med X (sonen) och då fick vi väldigt starka band till varandra.

Den rörelsehindrade pojken fick ingen skolgång i Luleå, vilket pappan menade berodde på att de inledningsvis inte fick bo i en lägenhet i markplan.  

– Det blev ett sånt kånkande upp och ner med honom i trapporna. Sen var det en coronapandemi, det vägde också in.  

Vintern 2022 separerade paret och snart därpå försvann mannen till den handikappade sonen med en älskarinna till Cap Verde-öarna.

– Vi mådde dåligt, både jag och (ex-hustrun). Jag sa till henne att jag måste iväg ett tag, för att få ny energi, och då kom vi överens om att hon skulle vara kvar med barnen i Luleå.

undefined
Kärlekssemester med älskarinnan. Den huvudåtalade mannen i 50-årsåldern lät hustrun ta hand om hans handikappade barn i Luleå medan han själv reste till Cap Verde-öarna me sin nya kvinna.

Trots att mannen bedrog henne gick hon med på det ansvaret och flyttade strax därpå till Skåne igen, medan HA-mannen senare under våren stoppades i en poliskontroll längs E4 med ett avsågat hagelgevär i bilen. 

Han dömdes till över två års fängelse för grovt vapenbrott och började avtjäna sitt straff hösten 2022.  

Oavsett relationsproblemen fortsatte paret, i maskopi med misstänkta assistansbolag i södra Sverige, redovisa för fiktiva assistenter – personer som inte alls fanns på plats för att sköta omvårdnaden av sonen. 

Bland dem återfinns mannens föräldrar, även en Kirunabo i 50-årsåldern och en Luleåbo i 27-årsåldern som båda enligt polisens underrättelsetjänst har nära samröre med Hells Angels i Norrbotten.

Kirunabon avlönades som assistent redan hösten 2021, motsvarande löneutbetalningar på över 300 000 kronor, medan 27-åringen, känd hos polisen i Luleå sedan många år, rapporterades vara "assistent" för sonen vintern 2023-2024 och kvitterade ut över 200 000 kronor när paret tillfälligt flyttade åter norrut.

– Hans uppgift var att åka ut med X (sonen), fika och köra bil. De kunde åka runt i flera timmar. Jag sa att det fanns ett schema men vi följer aldrig scheman slaviskt, sa den åtalade mannen.  

undefined
"Jag har varit pojkens förlängda arm. Jag har varit hans mamma", sa den åtalade Skånekvinnan i 35-årsåldern under förhören vid fredagens rättegång.

Det var också den vintern som hela assistanshärvan uppdagades när polisen i Luleå gjorde husrannsakan i deras lägenhet – och fann den handikappade sonen på en madrass i ett av de spartanskt inredda rummen som i övrigt saknade tillbörliga hjälpmedel för pojken. 

Pappan har under rättegången menat att omvårdnaden av sonen ska betraktas som så kallad "anhörigassistans", där personerna i deras omgivning har ställt upp när paret själva inte har haft möjlighet att ge tillräcklig omsorg.

Åklagarnas upprepade frågor i förhören med ex-hustrun avslöjade dock att hon nekade till att nästan samtliga av de totalt åtta assistenterna skulle ha utfört regelrätt assistansarbete.

– Jag har inte varit involverad i när de blev anställda, inte haft så bra koll på pengaflöden via Swish och så vidare heller. Det är X (mannen) som hade koll på pengarna, jag har inte vetat var de kom ifrån, sa kvinnan. 

undefined
Huvudmannen i assistanshärvan var under flera år fullvärdig medlem av Hells Angels Luleå och åklagarna betonar hans bakgrund inom den kriminella organisationen. "Brottsligheten har kunnat gå oupptäckt under en lång tid i och med att man kanske inte ifrågasätter en person som har det här våldskapitalet", säger Sara Modig Berlin.

 

undefined
"Man kan tycka att systemet är stelt men för Försäkringskassan är det viktigt att rätt person är på rätt plats vid rätt tillfälle", säger åklagaren Joseph Ricken tillsammans med kollegan Sara Modig Berlin.

Samtidigt medgav hon att lönerna för de fiktiva assistenterna betalades åter till henne själv och maken.

– Jag fick pengar av dem, det kommer jag inte undan.

Åklagare Joseph Ricken menar att även huvudmannen indirekt erkänner de grova bidragsbrotten.

– Han vidgick i stort sett det mesta kring assistenterna. Det har inte varit så noga vem som har stått på assistansschemat, vilket innebär att flera av dem inte utförde arbete den tid som de hade redovisat, utan snarare punktinsatser.

Invändningen att det handlar om "anhörigassistans" menar åklagarna inte har betydelse.

– Man kan tycka att systemet är stelt men det här är tydligt utifrån Försäkringskassans vägledning. För dem är det viktigt att rätt person är på rätt plats vid rätt tillfälle, säger Ricken.

Sara Modig Berlin menar även att den uteblivna skolgången i Luleå, liksom de bristfälliga hemmamiljöerna, innebär försvårande omständigheter. 

– Man kan fundera vilken insyn assistansbolagen hade kring arbetsmiljön. För att klara utföra det jobbet ska assistenterna ha rätt utrustning, så är du i en lägenhet som saknar möbler eller hjälpmedel måste det påtalas för arbetsgivaren. Men det har aldrig gjorts. Och det får betydelse för brukarens liv.

Rättegången fortsätter nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!